Data publicării:

Premierul japonez Fumio Kishida se retrage de la guvernare. A anunțat că nu va candida pentru un nou mandat

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fumio Kishida
Fumio Kishida
Premierul japonez Fumio Kishida va pleca din postul de șef al guvernului.

Premierul japonez Fumio Kishida intenţionează să se retragă din cursa pentru conducerea partidului său, ceea ce înseamnă că va părăsi postul de şef al guvernului, au indicat miercuri mass-media locale, potrivit Agerpres. Partidul Liberal Democrat (LDP), la putere în Japonia aproape fără întrerupere din 1945, urmează să organizeze alegeri interne pentru a-şi desemna liderul în septembrie.

Fumio Kishida i-a informat pe înalţi oficiali ai administraţiei cu privire la intenţia sa de a nu candida, au informat sursele citate, în special canalul naţional de televiziune NHK şi agenţia de presă Kyodo.

Premierul Kishida urmează să ţină o conferinţă de presă la 11:30 (02:30 GMT), au anunţat serviciile primului ministru.

Kishida, în vârstă de 67 de ani, este în funcţie din octombrie 2021. Popularitatea sa a scăzut semnificativ ca răspuns la creşterea preţurilor care afectează populaţia şi la scandalurile politico-financiare din LDP, notează AFP, citată de Agerpres.

Preocupări permanente pentru securitate

Recent, Kishida a anunțat planuri de intensificare a cooperării economice și de securitate cu alte națiuni din regiunea Asia-Pacific. Acest demers vine pe fondul tensiunilor crescânde din zonă și al eforturilor Japoniei de a-și consolida relațiile diplomatice și comerciale. Kishida a subliniat importanța menținerii păcii și stabilității în regiune, precum și necesitatea dezvoltării unor parteneriate economice durabile. În acest context, Japonia urmărește să își extindă influența și să promoveze stabilitatea regională prin colaborări strategice cu aliații săi.

"Securitatea euro-atlantică şi cea indo-pacifică sunt inseparabile, iar agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi cooperarea sa militară aprofundată cu Coreea de Nord sunt o reamintire puternică în acest sens" declara acesta la începutul lunii trecute.

Kishida a făcut apel, în nenumărate rânduri, la o mai mare cooperare pentru a face faţă noilor ameninţări de securitate care depăşesc graniţele geografice, precum atacurile cibernetice şi conflictele în spaţiu. "Granițele geografice precum 'euro-atlantic' sau 'indo-pacific' nu mai sunt relevante pentru menținerea păcii și securității globale. Japonia și partenerii săi din regiunea indo-pacifică pot avea un rol esențial pentru aliații NATO din acest punct de vedere", a mai spus premierul japonez Fumio Kishida în cadrul Summitului NATO din iulie. Deși Tokyo a adoptat o politică pacifistă timp de decenii și a fost inițial reticent în a oferi sprijin militar Ucrainei, Japonia a furnizat ajutor financiar Kievului, a condus inițiative de reconstrucție post-conflict și a contribuit la fondul NATO pentru a furniza Ucrainei echipamente neletale, cum ar fi sisteme de detectare anti-drone.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel