Premierul Italiei vrea modificarea reglementărilor fiscale ale Uniunii Europene
Premierul italian Giuseppe Conte a declarat joi că reglementările fiscale ale Uniunii Europene ar trebui revizuite pentru a se concentra mai degrabă pe creşterea economică decât pe stabilitatea financiară, transmite Reuters.
"Avem un pact de stabilitate şi creştere care se concentrează pe stabilitate şi nu pe creştere. Vrem să inversăm această ordine", le-a declarat Conte jurnaliştilor, adăugând că intenţionează să respecte actualele reglementări fiscale ale Uniunii Europene dar va lucra pentru modificarea lor.
Conform actualelor reguli, statele UE cu un nivel ridicat al datoriei trebuie să o reducă gradual, dar datoria Romei a urcat anul trecut şi ar urma să se extindă şi în 2020.
Comisia Europeană a recomandat, în data de 5 iunie, demararea unei proceduri de deficit excesiv pentru Italia, după ce a ajuns la concluzia că aceasta nu respectă regulile bugetare ale Uniunii Europene din cauza majorării datoriei sale publice.
Guvernul italian va finaliza săptămâna viitoare evaluarea situaţiei finanţelor publice şi ar urma să anunţe un deficit bugetar de aproximativ 2,1% din PIB anul acesta, sub previziunile Comisiei Europene. Nu se ştie dacă acest anunţ ar fi suficient pentru ca Executivul comunitar să oprească procedura disciplinară împotriva Italiei.
Decizia finală cu privire la demararea unei proceduri va fi luată de miniştrii de Finanţe din UE cel mai probabil la reuniunea lor din 8-9 iulie.
O astfel de procedură ar afecta încrederea investitorilor şi ar majora costurile de împrumut ale Italiei, avertizează analiştii.
Şi ministrul italian al Economiei, Giovanni Tria, a cerut Guvernului de la Roma o strategie clară pentru reducerea datoriei publice a ţării, de 2.300 miliarde de euro (2.600 miliarde de dolari), în scopul restabilirii încrederii.
"Când vine vorba de încredere, trebuie să ne ţinem de obiectivul stabilităţii financiare şi prin urmare să planifică măsurile necesare pentru reducerea datoriei publice la care s-a angajat Executivul, în pofida încetinirii economiei. Trebuie să venim cu date clare către cetăţeni, pieţe, Comisia Europeană şi partenerii europeni", a declarat Tria.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News