Premierul israelian Benjamin Netanyahu cere televizarea în direct a audierii sale la procuratură
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut joi transmiterea în direct la televiziune a audierii sale de către procurori, săptămâna viitoare, înaintea unei eventuale inculpări pentru corupţie, transmite AFP.
Netanyahu a susţinut că nu are "nimic de ascuns" şi i-a solicitat procurorului general aprobarea pentru transmisiune. La audierile de miercurea şi joia viitoare urmează de fapt să se prezinte doar avocaţii săi.
Procurorul general Avichai Mandelblit a anunţat încă din februarie că intenţionează să îl pună pe premier sub acuzare în trei dosare, pentru presupuse fapte de corupţie, fraudă şi abuz de încredere.
Audierea, amânată pentru a nu influenţa alegerile parlamentare, va avea în cele din urmă loc în contextul însărcinării lui Netanyahu cu formarea unui nou guvern; preşedintele Israelului, Reuven Rivlin, l-a desemnat din nou pe liderul Likud ca prim-ministru, în urma alegerilor din 17 septembrie.
Nici Likud, nici partidul Albastru Alb al centristului Benny Gantz nu au reuşit să îşi asigure o majoritate în Knesset (parlamentul israelian). Formaţiunea premierului în exerciţiu dispune de 32 de deputaţi, cu unul mai puţin decât cea a rivalului lui Netanyahu, iar Lista Unită, care grupează partide arabe şi comuniste, a devenit a treia forţă politică din ţară, cu 13 parlamentari.
Într-o înregistrare video difuzată de purtătorul său de cuvânt, Netanyahu a susţinut că "după trei ani şi un potop de scurgeri de informaţii înşelătoare şi parţiale, a sosit vremea ca publicul să audă tot, şi din partea mea, complet, fără mediatori, cenzori şi distorsiuni". "În consecinţă, îi cer procurorului general să autorizeze transmisiunea în direct a audierii", a adăugat el. "Nu numai că n-am nimic de ascuns, ci vreau să se audă totul", a insistat premierul, care nu se consideră vinovat, apreciind că televizarea în direct constituie o modalitate de a "garanta dreptatea şi adevărul".
Pentru avocaţii lui Netanyahu va fi ultima ocazie de a-l apăra, înainte ca procurorul general să decidă dacă îl va inculpa sau nu.
Aflat la putere timp de 13 ani, dintre care 10 fără întrerupere, Benjamin Netanyahu nu are obligaţia legală de a demisiona în caz că este trimis în judecată, ci doar dacă este condamnat, după exercitarea tuturor căilor de atac - procedură care ar putea dura câţiva ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News