Premierul Irakului a supraviețuit miraculos unei tentative de asasinat cu drona
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Premierul Irakului a supraviețuit miraculos unei tentative de asasinat cu drona   /   Sursă foto: Facebook Mustafa al-Kadhimi
Premierul Irakului a supraviețuit miraculos unei tentative de asasinat cu drona / Sursă foto: Facebook Mustafa al-Kadhimi
Mustafa al-Kadhimi, premierul Irakului, a supraviețuit unei tentative de asasinat în Bagdad.

Armata irakiană spune că premierul Mustafa al-Kadhimi a supraviețuit unei tentative de asasinat, după ce o dronă încărcată cu explozibili i-a vizat reședința din capitala statului, Bagdad.

Al-Kadhimi a scăpat nevătămat, dar surse de securitate au declarat agenției de presă Reuters că cel puțin șase membri ai forței de protecție personală a premierului au fost răniți în atacul de duminică.

Al-Kadhimi a făcut apel la calm și reținere într-o postare pe Twitter.

„Mă descurc bine, lăudat fie Dumnezeu și fac apel la calm și reținere din partea tuturor pentru binele Irakului”, a spus el.

Irakienii, nemulțumiți de rezultatele alegerilor

Ulterior, acesta a apărut la televiziunea irakiană, așezat în spatele unui birou într-o cămașă albă, arătând calm și liniștit.

„Atacul laș cu rachete și drone nu construiesc patrii și nu construiesc un viitor”, a spus el.

Atacul de dimineață a avut loc după proteste mortale din capitala irakiană din cauza rezultatului alegerilor generale din 10 octombrie.

Grupurile care conduc protestele sunt miliții puternic armate, susținute de Iran, care și-au pierdut o mare parte din puterea lor parlamentară în alegeri. 

Atacul nu a fost revendicat

Niciun grup nu a revendicat responsabilitatea pentru atacul de duminică asupra reședinței lui al-Kadhimi din Zona Verde fortificată din Bagdad, care găzduiește clădiri guvernamentale și ambasade străine.

O declarație a armatei irakiene a spus că tentativa eșuată de asasinat a avut loc cu „o dronă încărcată cu explozibil” și că prim-ministrul este într-o stare „bună de sănătate”.

„Forțele de securitate iau măsurile necesare în legătură cu această încercare eșuată”, se arată în comunicat.

Proteste violenta la Bagdad

Mahmoud Abdelwahed de la Al Jazeera, raportând de la Bagdad, a spus că locuitorii orașului au auzit explozii și focuri de armă din Zona Verde și că securitatea a fost înăsprită în și în jurul districtului central.

El a mai spus că un purtător de cuvânt al milițiilor pro-iraniene, cunoscut sub numele de Hashd al-Shaabi, a declarat, de asemenea, că este „foarte sceptic față de tentativa de asasinat, spunând că aceasta este doar inventată de guvern în încercarea de a da vina. asupra protestatarilor”.

Atacul vine după ce protestele susținătorilor partidelor care contestă rezultatele votului au devenit violente vineri, manifestanții aruncând cu pietre în poliția din apropierea Zonei Verde. La rândul lor, forțele de ordine au răspuns cu gaze lacrimogene și foc real, ucigând cel puțin un demonstrant, scrie AlJazeeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel