Data publicării:

Premierul Greciei merge în Turcia, pentru o întâlnire cu Erdogan: "O să-i cer anulea deciziei de transformare în moschee"

Autor: Dan Carp | Categorie: Stiri
WhatsApp
Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis. Sursa Agerpres
Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis. Sursa Agerpres

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis și-a exprimat în mod clar intenția de a discuta despre decizia de a transforma fosta Biserică ortodoxă Sfântul Mântuitor din Chora într-o moschee, cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, cu doar două zile înainte de vizita oficială la Ankara. 

Mitsotakis a subliniat că va solicita anularea acestei decizii controversate, subliniind că o coincidență a implementării ei odată cu vizita sa oficială îi va oferi o oportunitate excelentă pentru a ridica această problemă și pentru a explora posibilitățile de a schimba cursul evenimentelor.

Într-un interviu acordat televiziunii publice elene AlphaTv, Mitsotakis și-a exprimat preocuparea față de transformarea bisericii istorice într-o moschee, evidențiind că această schimbare este una deosebit de sensibilă și importantă pentru Grecia și pentru întreaga comunitate internațională. Acțiunea Turciei de a transforma biserica Chora în moschee în august 2020, la scurt timp după ce a făcut același lucru cu Hagia Sophia, a stârnit un val de îngrijorare și dezbateri.

Chora, transformată în moschee și inaugurată cu mare fast chiar de Erdogan

Recent, biserica Chora a fost deschisă pentru credincioșii musulmani după patru ani de restaurare, iar președintele Erdogan a sărbătorit această redeschidere la Ankara. Cu toate acestea, transformarea ei în moschee a fost criticată puternic de către Grecia și de către comunitatea internațională. Ministerul grec al Afacerilor Externe a catalogat această decizie ca o "provocare" din partea Turciei, subliniind că aceasta distruge caracterul istoric și patrimonial al monumentului, care este înregistrat în patrimoniul mondial UNESCO.

Biserica Chora, al cărei istorie se întinde pe secole și care este renumită pentru mozaicurile și frescele sale remarcabile din secolul al XIV-lea, inclusiv cele reprezentând Judecata de Apoi, este considerată un simbol al bogăției culturale și religioase a Istanbulului. Decizia de a transforma acest monument istoric într-o moschee a ridicat temeri cu privire la conservarea și protejarea acestor opere de artă, având în vedere că islamul interzice reprezentările figurative, precum cele prezente în mozaicuri și frescele bisericii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel