Data publicării:

Premierul grec respinge insinuarea că ar fi ordonat interceptarea unora dintre miniştrii săi

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Kyriakos Mitsotakis
Kyriakos Mitsotakis

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a dezminţit viguros luni că ar fi dispus interceptarea convorbirilor telefonice ale unora dintre miniştrii săi, denunţând o "minciună incredibilă" din partea unui săptămânal care afirmase anterior aceasta, relatează AFP.  

"Este o minciună incredibilă. Avem o publicaţie care susţine că o serie de persoane ar fi sub o presupusă supraveghere, fără a prezenta nici cea mai mică dovadă că aceasta s-ar face într-adevăr", s-a arătat indignat premierul conservator într-un interviu acordat canalului privat de televiziune grec Antena1.

Publicaţia duminicală Documento, apropiată de principalul partid de opoziţie Syriza, a publicat o listă cu 33 de personalităţi publice, între care mai mulţi miniştri în exerciţiu, jurnalişti şi oameni de afaceri, care ar fi vizaţi de programul spion Predator.

Printre presupusele victime, potrivit acestui săptămânal, ar figura fostul premier Antonis Samaras, actualii miniştri de externe, finanţe, dezvoltării, muncii şi turismului, armatorul Vangelis Marinakis, proprietarul cluburilor de fotbal Olympiakos şi Nottingham Forest, precum şi mai mulţi jurnalişti.

"Nu am pretins niciodată că nu există supraveghere. Este însă cu totul altceva să acuzi premierul că ar fi orchestrat această acţiune", a subliniat Kyriakos Mitsotakis, calificând acuzaţiile jurnalului drept "ruşinoase, calomnioase şi inacceptabile".

Ca urmare a scandalului declanşat de dezvăluirile făcute de Documento duminică, principalul partid de opoziţie de stânga Syriza, al fostului premier Alexis Tsipras (2015-2019), a cerut să se clarifice această afacere de stat "înainte de viitoarele alegeri" prevăzute să aibă loc în vara anului 2023.

Scandalul interceptărilor izbucnise în iulie când Nikos Androulakis, deputat european şi şef al partidului socialis grec Pasok Kinal, depusese plângere, afirmând că a fost victima unei tentative de interceptare a telefonului său cu ajutorul programului spion Predator.

Kyriakos Mitsotakis recunoscuse ulterior că Androulakis făcuse obiectul unei supravegheri, dar a asigurat că guvernul grec "nici nu a cumpărat, nici nu a utilizat programul" spion Predator.

Şeful serviciului de informaţii grec şi un consilier apropiat al premierului au demisionat din cauza acestui scandal, calificat drept un "Watergate" grec de către presă.

Greciei i s-a dublat numărul de turiști anul acesta, în ciuda războiului

Numărul turiştilor străini care au vizitat Grecia, în primele opt luni ale acestui an, s-a dublat comparativ cu situaţia din perioada similară a anului trecut, în pofida războiului din Ucraina şi a inflaţiei, fără a atinge însă valorile record înregistrate înainte de pandemie, arată cifrele oficiale publicate luni, informează AFP.

Din ianuarie şi până la finele lunii august, un număr de 19,12 milioane de turişti străini au vizitat Grecia, ceea ce reprezintă o creştere de 121% comparativ cu perioada similară a lui 2021, un an care a continuat să fie marcat de restricţiile legate de Covid-19, a anunţat Banca Centrală a Greciei.

În ceea ce priveşte cifrele pentru luna august, când în mod tradiţional se atinge "apogeul" sezonului turistic în Grecia, numărul de turişti străini a depăşit 5,8 milioane, o creştere de 44% comparativ cu luna august a anului trecut.

În pofida creşterii, numărul de străini care şi-au făcut sejurul turistic în Grecia rămâne însă sub nivelul record atins în 2019. Cifrele înregistrate în primele opt luni ale anului sunt mai mici cu 12,4% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019 iar cele pentru luna august sunt cu 13,3% mai mici.

Pe lângă efectele inflaţiei, care a afectat bugetele majorităţii gospodăriilor din Europa, turismul a avut de suferit şi de pe urma consecinţelor războiului din Ucraina, în condiţiile în care numărul turiştilor ruşi în Grecia a scăzut cu 93% în primele opt luni ale anului.

În schimb, turiştii britanici, care în 2021 au fost aproape lipsiţi de sejururi în străinătate, au revenit în forţă în locurile lor de vilegiatură preferate. În primele opt luni ale anului, numărul turiştilor britanici care au intrat în Grecia a crescut cu 316% în ritm anual, până la aproape trei milioane. Urmează turiştii germani, cu 2,89 milioane de vizitatori în primele opt luni, o creştere de 88,6%, şi cei francezi cu 1,3 milioane de vizitatori, creştere de 69,7%.

Turismul este responsabil pentru 20% din Produsul Intern Brut al Greciei şi totodată pentru unul din cinci locuri de muncă. În 2019, Grecia a înregistrat un număr record de 32 de milioane de vizitatori, care au generat venituri de aproximativ 18 miliarde de euro. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel