Premierul Estoniei a cerut o eliminare totală a sportivilor ruşi din competiţii
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Soldaților ruși ar trebui să li se permită să concureze la Jocurile Olimpice, susține un expert ONU
Soldaților ruși ar trebui să li se permită să concureze la Jocurile Olimpice, susține un expert ONU
Premierul eston, Kaja Kallas, s-a opus admiterii sportivilor ruşi la competiţiile internaţionale.  

'Admiterea sportivilor ruşi şi belaruşi la competiţiile internaţionale, inclusiv participarea lor la Jocurile Olimpice, nu este doar ipocrită şi lipsită de verticalitate. Aceasta este o batjocură directă la adresa ucrainenilor. Fac apel la guvernele şi parlamentele tuturor ţărilor să sprijine eliminarea totală a sportivilor ruşi şi belaruşi de la evenimentele sportive internaţionale', a scris Kallas pe reţelele de socializare.

Comitetul Olimpic Internaţional (CIO) a emis anterior o declaraţie în care susţine că organizaţia ia în calcul participarea la Jocurile Olimpice a sportivilor ruşi şi belaruşi care nu şi-au exprimat sprijinul activ faţă de operaţiunea specială militară rusă din Ucraina.

În plus, sportivii din Rusia şi Belarus trebuie să îndeplinească câteva alte cerinţe, inclusiv să treacă teste anti-doping complete.

Şeful CIO, Thomas Bach, într-un interviu acordat pentru ziarul german Der Spiegel, a declarat că va admite participarea sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice din 2024 sub steag neutru şi fără interpretarea imnului naţional al Rusiei, menţionând că CIO nu sprijină discriminarea bazată pe criterii de naţionalitate.

Anterior, comentatorul Dmitri Guberniev a caracterizat declaraţia lui Thomas Bach drept demagogie şi vorbe fără rost, scrie Agerpres. 

Ucraina va boicota Jocurile Olimpice în cazul în care sportivilor ruși și belaruşi li se va permite să concureze

Ucraina a anunțat că va boicota Jocurile Olimpice în cazul în care li se va permite participarea sportivilor ruşi şi belaruşi.

Ucraina a ameninţat joi că va boicota Jocurile Olimpice de vară din 2024, care vor avea loc la Paris, în cazul în care Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) va decide să permită participarea sportivilor ruşi şi belaruşi, interzişi la majoritatea competiţiilor internaţionale sub drapelul lor, informează AFP.

"O astfel de situaţie este inacceptabilă pentru statul nostru", a reacţionat ministrul ucrainean al Sportului, Vadim Gutţait.

"Poziţia noastră rămâne neschimbată: atât timp cât războiul continuă în Ucraina, sportivii ruşi şi belaruşi nu ar trebui să participe la competiţii internaţionale", a precizat Gutţait pe Facebook.

"Dacă nu suntem auziţi, nu exclud posibilitatea să boicotăm şi să refuzăm să participăm la Jocurile Olimpice din 2024", a adăugat ministrul, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se opune ferm oricărei încercări de reintegrare a Moscovei şi Minskului.

Comitetul Internaţional Olimpic a indicat miercuri că modalităţile de a-i autoriza pe sportivii ruşi şi belaruşi trebuie "explorate în continuare".

"Niciun sportiv nu ar trebui să fie interzis de la o competiţie doar pe baza paşaportului său", a estimat CIO, stârnind furia Ucrainei şi a altor ţări europene.

Consiliul Olimpic al Asiei (OCA), la rândul său, a propus joi să integreze sportivii ruşi şi belaruşi în competiţiile sale regionale, cum ar fi Jocurile Asiatice, exprimându-şi sprijinul pentru poziţia CIO.

Propunerea OCA ar putea permite, în special, sportivilor interzişi să participe la evenimentele sale regionale de calificare, dintre care unele au început deja, pentru JO 2024.

Michelle Donelan, ministrul britanic al Culturii, care este şi responsabil pentru Sport, a considerat, la rândul său, că iniţiativa CIO este "mult îndepărtată de realităţile războiului"

"Condamnăm orice iniţiativă care i-ar permite preşedintelui (rus) Vladimir Putin sa-şi legitimeze războiul ilegal din Ucraina", a spus Donelan. "Preşedintele CIO (Thomas) Bach însuşi a condamnat Rusia în urma cu mai puţin de un an, pentru încălcarea armistiţiului olimpic şi a cerut să 'acorde o şansă păcii'", a amintit ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel