Premierul danez de dreapta sugerează o alianţă cu opoziţia de stânga pentru a izola populiştii
Premierul liberal danez Lokke Rasmussen s-a arătat joi dispus ca după alegerile legislative din 5 iunie să formeze o coaliţie cu actuala opoziţie social-democrată pentru a împiedica partidele mai mici şi extremiste să acceadă la guvernare, relatează agenţia Reuters.
Formaţiunea sa de centru-dreapta, Partidul Liberal, suferă în sondaje şi s-ar putea vedea după alegeri în situaţia de a ceda responsabilitatea formării guvernului social-democraţilor conduşi de Mette Frederiksen. Şi la ora actuală Rasmussen conduce un guvern minoritar care se bazează pe susţinerea formaţiunii populiste Partidul Danez al Poporului (DF) pentru a fi sprijinit de o majoritate în legislativ.
Această colaborare a condus la înăsprirea legislaţiei privind imigraţia, după valul de migranţi din afara Europei veniţi în statele vest-europene în ultimii ani. Însă pe măsură ce liberalii şi social-democraţii au adoptat la rândul lor poziţii mai dure privind imigraţia, popularitatea formaţiunii DF a început să scadă, astfel că acest partid ar urma, conform sondajelor, să piardă aproximativ jumătate din cele 21 de procente obţinute la alegerile din 2015. Mă tem că politica daneză va fi aruncată în haos - o teamă care cred că este împărtăşită de mulţi danezi, a declarat joi premierul Rasmussen în faţa presei în timpul lansării unei cărţi autobiografice.
El a făcut astfel referire şi la temerile că două noi partide de extremă dreapta - unul dintre ele cerând interzicerea islamului şi expulzarea a sute de mii de musulmani - ar putea trece pragul electoral şi intra astfel în parlament, dacă se adeveresc proiecţiile din sondaje. Dacă aş avea ocazia să continui ca premier făcându-mă dependent politic de extrema dreaptă, atunci aş explora mai degrabă posibilitatea cooperării în zona de centru, a adăugat el, o aluzie la social-democraţi. În replică, liderul acestora din urmă, Mette Frederiksen, s-a declarat, la o conferinţă de presă, destul de confuz de sugestia lui Rasmussen, amintind că între partidele lor există totuşi diferenţe în abordarea unor chestiuni precum inegalitatea, asistenţa socială sau schimbările climatice. Date fiind dezacordurile dintre noi, nu văd să se întâmple o asemenea colaborare, a susţinut liderul social-democrat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News