Premierul Danemarcei, Mette Frederiksen, primul interviu după ce a fost atacată: Nu sunt încă eu însămi
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Află în articol ce declarații a făcut prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen.

Prim-ministrul Mette Frederiksen, a declarat marți că nu și-a revenit după ce a fost agresată săptămâna trecută.

Frederiksen a spus că încă suferă din punct de vedere psihologic, în timp ce a acordat primul interviu de când a fost atacată vinerea trecută de un bărbat care s-a apropiat de ea pe o stradă din Copenhaga și a lovit-o.

„Nu sunt încă eu însămi, îmi fac treaba de prim-ministru și vreau să fac asta întotdeauna. Am reușit să fac asta și în weekend, dar nu în același mod în care o fac de obicei”, a declarat ea pentru postul danez de televiziune DR.

„Este foarte intimidant faptul că există cineva care depășește ultima limită fizică pe care o ai și pe care ți se permite să o ai ca ființă umană. Există un oarecare șoc și surpriză în asta", a adăugat ea.

Biroul premierului a declarat sâmbătă, într-o declarație, că atacul „a cauzat o ușoară lovitură la gât” și că liderul danez a fost „zguduit de incident”.

Într-o postare pe Instagram, Frederiksen a cerut „pace” pentru ca „trupul și sufletul” ei să își poată reveni.

Nu au existat motive politice

Poliția a arestat un cetățean polonez în vârstă de 39 de ani, pe care l-a descris ca fiind cel mai probabil în stare de ebrietate și care nu a avut motive politice. El va fi reținut până cel puțin la data de 20 iunie.

Atacul a stârnit compasiunea liderilor europeni. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că este un „act josnic, care contravine la tot ceea ce credem și pentru care luptăm în Europa”, iar președintele francez Emmanuel Macron i-a urat lui Frederiksen „însănătoșire grabnică”.

Frederiksen, care conduce Danemarca din 2019, a declarat că incidentul nu o va determina să demisioneze.

„Nu există nimic care să-mi dea de gândit dacă merită totul”, a spus ea.

La sfârșitul săptămânii, partidul ei, Social-Democrații, a avut de suferit în alegerile europene, obținând doar 15,6% din voturi - în spatele partidului de stânga Stânga Verde - ceea ce, potrivit premierului Frederiksen, „cu siguranță nu este destul de bine”.

„Nu cred că se poate vedea acest lucru altfel decât ca pe un avertisment”, a spus ea, conform POLITICO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel