Premierul Ciucă, întrevedere cu omologul de la Belgrad. Proiectele discutate
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Premierul Ciucă, întrevedere cu omologul de la Belgrad. Proiectele discutate / Sursa foto Agerpres
Premierul Ciucă, întrevedere cu omologul de la Belgrad. Proiectele discutate / Sursa foto Agerpres
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut, luni, la Palatul Victoria, o întrevedere cu premierul Republicii Serbia, Ana Brnabic, context în care cei doi oficiali au abordat aspecte legate de necesitatea revigorării dialogului bilateral şi a creşterii nivelului de ambiţie în ceea ce priveşte cooperarea sectorială. 

Potrivit unui comunicat al Executivului, premierul român a indicat potenţialul generos oferit de oportunităţile de intensificare a cooperării economice.

'Totodată, a punctat importanţa deosebită a implementării proiectelor în domeniul conectivităţii energetice şi de transport, prin dezvoltarea interconectorului de gaz România-Serbia şi punerea în funcţiune a conexiunii autostrăzii Timişoara - Moraviţa cu drumul de mare viteză Belgrad - Vatin. De asemenea, avansarea proiectelor de transport feroviar şi fluvial rămân importante pentru contactele între cetăţeni, dar generează şi beneficii pentru economie', se arată în comunicat.

În ceea ce priveşte aspectele legate de comunitatea românească din Serbia, prim-ministrul Ciucă a reiterat aprecierea deosebită pentru decizia autorităţilor sârbe de a ceda fără condiţii complexul 'Luceafărul' din localitatea Vârşeţ în proprietatea statului român.

Şeful Executivului de la Bucureşti a subliniat că acest demers va contribui la avansarea relaţiei bilaterale şi a colaborării sectoriale, reiterând interesul părţii române pentru deschiderea de Institute Culturale între cele două ţări. În schimbul de opinii dintre cei doi oficiali, au fost abordate şi modalităţile de sprijinire a parcursului european al Republicii Serbia.

'Premierul Ciucă a reconfirmat angajamentul României pentru susţinerea avansării Serbiei în procesul de aderare la Uniunea Europeană, insistând asupra importanţei reformelor şi consolidării capacităţii administrative', se spune în comunicat.

Referitor la stabilitatea în regiunea Balcanilor de Vest, mai ales în contextul agresiunii ruseşti din Ucraina, prim-ministrul român a salutat acordul recent facilitat de Uniunea Europeană în dialogul Belgrad - Priştina. 'În acest context, flexibilitatea şi capacitatea de compromis a părţilor sunt esenţiale pentru climatul de stabilitate în regiune', conform comunicatului. 

Vezi și - Ziua Bucovinei. Ciucă: Trebuie să ne asigurăm că îi oferim perspective. Este una dintre cele mai apreciate destinaţii turistice

Bucovina este una dintre cele mai apreciate destinaţii turistice, atât pentru români, cât şi pentru turiştii din alte ţări, şi trebuie să ne asigurăm că îi oferim perspective pentru prezent şi viitor, prin sprijin pentru accesarea fondurilor europene, dar şi prin măsurile din programul guvernamental 'Sprijin pentru România', a afirmat prim-ministrul Nicolae Ciucă într-un mesaj transmis, luni, cu prilejul Zilei Bucovinei. 

'Astăzi este sărbătoarea mândrei şi dulcei Bucovine, care marchează 104 ani de la unirea acestui ţinut istoric cu celelalte ţări româneşti, la 28 noiembrie 1918, un moment de suflet al tuturor românilor bucovineni şi o etapă importantă care a contribuit la desăvârşirea visului de unitate al tuturor românilor, odată cu Marea Unire. Indiferent de schimbările pe care istoria le-a mai adus destinului său, Bucovina se evidenţiază ca un tărâm al tradiţiilor, al valorilor culturale, al credinţei şi al frumuseţii naturii, toate acestea împletite cu istoria, buna convieţuire şi ospitalitatea deosebită a oamenilor', a subliniat Nicolae Ciucă.

Premierul evidenţiază faptul că obiectivele culturale şi istorice, satele tradiţionale, care sunt adevărate muzee în aer liber. şi frumuseţea naturii fac din Bucovina 'una dintre cele mai apreciate destinaţii turistice, atât pentru români, cât şi pentru turiştii din alte ţări'.

'Am avut ocazia de multe ori să vizitez şi să admir aceste locuri şi am apreciat de fiecare dată frumuseţea lor, dar şi cât de primitori şi gospodari sunt oamenii şi spiritul de solidaritate de care au dat dovadă anul acesta în acţiunile de sprijin pentru refugiaţii din Ucraina, printre care s-au numărat şi mulţi etnici români din teritoriul bucovinean de peste graniţă nevoiţi să fugă din calea agresiunii militare ruse', a arătat Ciucă.

El a adăugat că îşi doreşte, ca român şi în calitate de prim-ministru, ca tot acest patrimoniu material, cultural, istoric şi uman să rămână intact. 'Să ne asigurăm că oferim perspective şi pentru prezent şi viitor, prin sprijin pentru accesarea fondurilor europene cu care pot fi implementate proiecte de interes local, dar şi prin măsurile pe care le finanţăm prin programul guvernamental 'Sprijin pentru România' ', a mai afirmat Ciucă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel