Premierul Ciucă anunță măsuri pentru „protejarea economiei și a locurilor de muncă“
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Premierul Ciucă anunță măsuri pentru „protejarea economiei și a locurilor de muncă“  /  Sursă foto: Gov.ro
Premierul Ciucă anunță măsuri pentru „protejarea economiei și a locurilor de muncă“ / Sursă foto: Gov.ro
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat compensații pentru firmele care vor întâmpina probleme în perioada următoare.

Nicolae Ciucă a vorbit despre măsurile pe care și le propune Guvernul în actuala criză a prețurilor la energie și gaze, precum și efectele generate de războiul din Ucraina:

„Având în vedere impactul pe care îl produce actuala criză și, în mod special, actuala criză a prețurilor la energie și gaze, precum și efectele generate de războiul din Ucraina, vom adopta un act normativ, prin care vom continua să protejăm economia și locurile de muncă și, astfel, pentru companiile unde se încetează activitatea vom asigura o indemnizație lunară similară celei plătite în perioada de pandemie, respectiv 75% din salariul de bază.

Sunt trei acte normative pe care Ministerul Mediului le-a înaintat spre analiză și aprobare. Primul dintre ele se referă la măsuri astfel încât să putem să combatem episoadele repetate ale incendiilor necontrolate, inclusiv în proximitatea Capitalei, și acestea trebuie oprite. Astfel, prin ordonanță de urgență, includem aceste fapte la categoria infracțiunilor. Cel de-al doilea se referă la o campanie de împădurire. Discutăm de împădurirea a 25.000 de hectare până la finele anului 2023 și în perioada 2024 - 2026 aprobăm împădurirea a 30.000 de hectare. Al treilea act normativ vizează măsuri pentru îmbunătăţirea supravegherii calităţii aerului şi astfel, printr-un program de 57 de milioane de lei, se vor extinde capacităţile de monitorizare pe care Ministerul Mediului le gestionează.

În încheiere, insist pe a identifica în continuare măsurile pe care trebuie să le luăm astfel încât să putem să asigurăm funcţionarea normală a tuturor domeniilor de activitate şi, în felul acesta, în funcţie de evoluţia şi dinamica aprobări şi avizării documentelor, vom fi pregătiţi să desfăşurăm activităţi în regim de urgenţă la nivelul Guvernului.“, a spus Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă: Suplimentăm programul Anghel Saligny cu 15,5 miliarde

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat aprobarea unui proiect de ordonanţă de urgenţă privind modificarea şi completarea Programului Naţional de Investiţii 'Anghel Saligny', proiect care prevede suplimentarea bugetului.

'În baza unei hotărâri luate, ieri, în coaliție, vom adopta un act normativ, prin care vom suplimenta bugetul la Programul Naţional de Investiţii 'Anghel Saligny', cu aproximativ 15,5 miliarde de lei. 10 miliarde vor fi destinate pentru modernizarea drumurilor, iar 5,5 miliarde pentru extinderea rețelei de gaze. Suma totală a programului va fi de 65,5 miliarde. Va viza, în principal, modernizarea drumurilor, extinderea rețelelor de apă, canalizare și gaze.', a spus Nicolae Ciucă.

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a declarat, marţi, la Parlament, la Adunarea Generală a Asociaţiei Oraşelor din România, că prin completarea acestui program se au în vedere două elemente principale.

'În primul rând, suplimentarea programului cu 10 miliarde de lei, care vor fi alocaţi pentru investiţiile de drumuri, pentru modernizare de drumuri, având în vedere şi nevoia extraordinar de mare care reiese şi din numărul de proiecte şi valoarea acestora depuse', a precizat ministrul. Totodată, acesta a menţionat că prin proiectul OUG se are în vedere preluarea unor proiecte din cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM), pentru care 20 de UAT-uri au câştigat finanţări pentru introducerea sau modernizarea reţelelor de racordare la gaze naturale, dar nu au prins fonduri (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel