Premierul Ciucă, şedinţă cu producătorii și furnizorii de energie, în plin scandal al facturilor
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Nicolae Ciucă / Foto: gov.ro
Nicolae Ciucă / Foto: gov.ro
Premierul Nicolae Ciucă va avea o întâlnire cu reprezentanţii companiilor din energie. 

Marţi, 18 ianuarie, de la ora 9.00, este programată o şedinţă a premierului Nicolae Ciucă cu producătorii şi furnizorii de energie. Şedinţa vine în contextul scandalului facturilor uriaşe pe care le-au primit românii în ultimele luni. 

Iată agenda de marţi a lui Nicolae Ciucă: 

Ora 9.00 Întâlnire cu reprezentanții producătorilor și furnizorilor de energie

- Palatul Victoria


Ora 17.00     Primirea ambasadorului Republicii Franceze în România, doamna 
Laurence Auer

- Palatul Victoria.

Citeşte şi:  ANPC a amendat cu 195.000 de lei companiile din energie care au emis facturi defectuoase, în întreaga ţară

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a aplicat zece amenzi contravenţionale, în valoare de 195.000 de lei, companiilor furnizoare de electricitate şi de gaze naturale, în cadrul controalelor derulate de Comandamentul pentru Energie al instituţiei, a anunţat, luni, ANPC.

"Comandamentul pentru Energie creat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), aflat sub directa coordonare a preşedintelui Mihai Culeafă şi a directorului general Paul Anghel, a finalizat alte 22 de acţiuni de control la companii furnizoare de energie electrică şi gaze naturale către consumatorii casnici. Ca atare, comisarii ANPC au aplicat alte 10 amenzi contravenţionale în valoare de 195.000 lei, la care s-a adăugat şi măsura recalculării tuturor facturilor care nu respectă prevederile legii", se menţionează într-un comunicat remis Agerpres.

Printre cele mai importante abateri constatate de către comisarii ANPC se numără: nu a fost aplicată plafonarea şi compensarea preţurilor conform OUG118/2021 începând cu 1 noiembrie 2021; furnizarea de energie electrică, fără licenţă; nerespectarea termenului de facturare şi facturarea coasată pe două luni, iar informările privind compensarea facturilor de energie electrica şi gaze naturale, transmise clienţilor, nu conţin elementele din care este compus preţul la care se aplică compensarea.

De asemenea, unele contracte emise nu conţineau preţul serviciilor din preţul gazului, doar preţul total, astfel încât consumatorul nu putea verifica modalitatea de calcul al compensării acordate. Totodată, comisarii ANPC au mai constatat practică comercială incorectă, în condiţiile în care majorările succesive ale tarifelor nu au fost determinate de modificări legislative.

Conform sursei citate, Comandamentul pentru Energie îşi continuă verificările până pe data de 31 martie 2022.

"În această perioadă, în cazul în care constată nereguli la facturile de energie electrică şi gaze naturale, consumatorii pot depune o reclamaţie online sau în scris (prin poştă) sau predare personală la sediile Comisariatelor Judeţene pentru Protecţia Consumatorilor", se menţionează în comunicat. Totodată, pentru sesizări, ANPC a pus la dispoziţia consumatorilor din toată ţara un număr de telefon şi o adresă de e-mail dedicate.

De asemenea, în 14 ianuarie, ANPC a anunţat că a aplicat amenzi în valoare de 450.000 de lei unui număr de 27 de companii furnizoare de electricitate şi de gaze naturale, în cadrul controalelor derulate de Comandamentul pentru Energie al instituţiei în perioada 6-13 ianuarie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel