Data actualizării:
Data publicării:

Premierul Ciolacu îl refuză pe Mircea Abrudean la SGG. Totul din cauza unui aviz negativ de la serviciile de informaţii. Chirieac: Cred că e reală treaba. Mai ales că premierul s-a asigurat

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Politica
WhatsApp
Guvernul României
Guvernul României
Refuzul lui Marcel Ciolacu de a-l numi pe Mircea Abrudean în funcţia de Secretar General al Guvernului pare să reprezinte o problemă în coaliţie. Liberalii nu vor să renunţe la această nominalizare, asta deşi motivul ar fi avizul negativ al serviciilor de informaţii privind certificarea ORNIS a lui Mircea Abrudean.

Rareş Bogdan, prim-vicepreşedintele PNL, a transmis înaintea şedinţei de coaliţie că Mircea Brudean are cel mai înalt nivel de clasificare din partea NATO, fiind unul dintre puţinii deţinători de clasificare de informaţii NATO din România. 

Potrivit unor surse din PSD, Marcel Ciolacu l-ar fi informat încă de săptămâna trecută pe Nicolae Ciucă că îl va respinge pe Mircea Abrudean pentru funcţia de SGG, ca urmare a unor informaţii primite de la serviciile secrete. 

„Prefer să nu comentez, este o problemă politică și va fi gestionată de conducerea partidului”, a afirmat Mircea Abrudean pentru Libertatea

Analistul politic Bogdan Chirieac a intervenit pe acest subiect la Antena 3 CNN. 

Întrebat dacă miza este Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice, care funcţionează în subordinea SGG şi care controlează instituţiile publice importante, şi dacă PNL şi PSD vor reuşi să menţină coaliţia în funcţiune, Bogdan Chirieac a spus că "eu cred că până la europarlamentare în 2024 vor ţine coaliţia. Deocamdată, ştiu că Marcel Ciolacu s-a asigurat vizavi de această agenţie, deoarece şi Cancelaria Prim-Ministrului şi SGG-ul sunt sub directa supraveghere a lui Marian Neacşu, numit vicepremier. Deci ei nu pot face nicio mişcare fără să ştie vicepremierul. 

Eu nu cred că pe Mircea Abrudean îl respinge Marcel Ciolacu, ci cred că e reală treaba cu avizul de la servicii". 

Cu toate astea, Mircea Abrudean a fost, în Guvernul Ciucă, şeful Cancelariei Prim-Ministrului.

"Exact asta voiam să adaug şi eu. Omul ăsta vine de la Cancelaria Guvernului, unde a avut nevoie de avizul ORNIS. Şi probabil a apărut ceva între timp. Este de un an şi jumătate, poate a apărut ceva. Serviciile nu sunt obligate să spună de ce resping acest aviz. 

Din punct de vedere politic, nu prea se susţine faptul că Marcel Ciolacu nu îl doreşte pe dl Abrudean. Mai ales că totul depinde de vicepremierul Marian Neacşu. Dacă serviciile au dat acest aviz, nu prea se poate trece peste el. Nu ştiu ce prevede legea. 

(n.r. legat de ce a spus Rareş Bogdan cu avizul NATO) Nu ştiu ce înseamnă certificatul ORNIS NATO. I l-a dat NATO pentru Bruxelles sau cum? Aici vorbim de informaţii clasificate pe care le ai în aceste funcţii, şi trebuie avizate de serviciile româneşti de securitate. 

Dincolo de asta, a avut avizul un an şi jumătate cât a fost şeful cancelariei. Poate în această perioadă, şi eu nu vreau să îl acuz de ceva, că înţeleg că e om de bună credinţă, a comis ceva, a făcut ceva", a mai declarat Bogdan Chirieac. 

În cărţi pentru preluarea funcţiei ar fi George Tuţă, deputat PNL. 

"Probabil dl Tuţă are aviz de securitate. Deci eu nu văd aici problema politică. Mi-e greu să cred că serviciile îi răspund lui Marcel Ciolacu. În România, serviciile răspund preşedintelui în funcţie. E clară situaţia. Că în ultima vreme serviciile îşi fac datoria şi faţă de alţi constituţionali... e adevărat. Dar eu nu cred că Marcel Ciolacu a influenţat serviciile ca să îi dea aviz negativ lui Mircea Abrudan. Puteau să îl respingă politic. Nu s-a făcut asta. N-a primit avizul, nu ştim de ce. Probabil vom afla pe surse din presa militară în perioada următoare", a mai declarat Bogdan Chirieac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

WhatsApp
pixel