Data publicării:

Premierul Ciolacu cere din partea noilor miniștri un plan extins pentru aderarea la Schengen, care să schimbe „veto-ul Austriei“

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Politica
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Marcel Ciolacu cere noilor miniștri ai Afacerilor Interne și Externe un plan extins pentru aderarea României la Spațiul Schengen.

Guvernul României va lansa un plan extins pentru a determina Austria să-și retragă veto-ul asupra aderării la Schengen a României, de declarat noul premier Marcel Ciolacu pentru publicația Euractiv.

„Voi ruga pe noul ministru de Interne (n.r. Cătălin Predoiu) și noului ministru al Afacerilor Externe (n.r. Luminița Odobescu) să prezinte un plan prelungit pentru lunile care urmează, pentru a vedea ce se poate face pentru a schimba dreptul de veto aplicat de guvernul din Austria”, a declarat Ciolacu pentru Euractiv.

Noul premier a evitat să facă previziuni cu privire la data aderării pentru a nu crea „așteptări false”.

„Am avut o șansă anul trecut (...). Asta nu înseamnă că vom renunța. Am luat deja legătura cu viitoarea președinție spaniolă la Consiliul UE și Comisia Europeană pentru a vedea ce intenționează să facă cu privire la acest dosar în a doua parte a anului”, a premierul.

„Trebuie să implicăm pe toată lumea în procesul și în elaborarea strategiei și să construim o coaliție națională cu toți cei interesați și să ajutăm România să atingă acest obiectiv. Dacă pot face ceva pe baza acestor recomandări venite de la experți, cu siguranță o voi face”, a spus el.

Marcel Ciolacu a fost votat ieri în funcția de premier

 

După ce a fost votat de Parlament în funcția de premier al României, Marcel Ciolacu a spus care sunt primele lucruri pe care le va face.

„Am dat colegilor mei primele drafturi de ordonanţe pe care vrem să le citim în următoarea şedinţă de guvern, ca să putem să le aplicăm cât mai urgent. Este vorba de reducerea preţurilor la alimentele de bază, sprijinirea procesării de alimente, schema de susţinere a industriei materialelor de construcţii, plus introducerea energiei verzi în firmele agricole.

Toţi funcţionarii statului român trebuie să înţeleagă că avem nevoie de performanţă în administraţie. Statul român nu mai poate plăti doar pentru ca bugetarii să vină la birou, iar asta este valabil de la nivel de ministru până la nivelul funcţionarilor de execuţie. În acest moment, la Guvernul României şi la toate ministerele de linie am anunţat că intrăm într-un regim de mobilizare generală. Avem de livrat ţinte şi jaloane din PNRR şi nu putem rata nimic: pensiile speciale, legea salarizării, managementul companiilor de stat.

Mandatul acestui guvern este despre reforme şi economie, mai concret, despre cum facem ca economia să producă mai multă valoare şi locuri de muncă, iar rezultatele să se vadă concret în buzunarele oamenilor. De aceea, în fiecare şedinţă de guvern veţi vedea că avem ca agendă noi măsuri de stimulare economică, însă primul şi cel mai concret rezultat al unei guvernări bune este ca inflaţia să scadă, oamenii să simtă asta în preţurile unor produse de bază. Asta vrem să facem imediat şi să acţionăm încă de săptămâna viitoare.

Alături de acest demers avem alte măsuri ţintite pentru a susţine agricultura, construcţiile şi energia. Din punctul meu de vedere, sunt domeniile care fac diferenţa pentru oameni“, a precizat Marcel Ciolacu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel