Data actualizării:
Data publicării:

Premierul bulgar îndeamnă Macedonia de Nord să dea dovadă de ”curaj” și să accepte acordul francez privind aderarea la UE

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Petkov: Borisov ar trebui să se pensioneze, iar după reforma judiciară - să meargă la închisoare - Foto Agerpres
Petkov: Borisov ar trebui să se pensioneze, iar după reforma judiciară - să meargă la închisoare - Foto Agerpres
Prim-ministrul în exercițiu al Bulgariei, Kiril Petkov, l-a îndemnat vineri pe omologul său din Macedonia de Nord, Dimitar Kovačevski, să fie curajos și să accepte un compromis propus de Franța, care ar deschide ușa ca Skopie să înceapă discuții oficiale de aderare cu UE.

”Dacă aș fi în locul lui, nici nu m-aș gândi de două ori. Dacă poate intra în istorie deschizând ușa Macedoniei de Nord în UE, cred că este o bună realizare pentru un prim-ministru. Dar este nevoie de curaj”, a declarat prim-ministrul în exercițiu al Bulgariei, Kiril Petkov, potrivit Politico.

Petkov a pierdut miercuri un vot de cenzură după ce rivalii politici au valorificat disputa controversată cu Macedonia de Nord pentru a răsturna coaliția sa de guvernare. Petkov a spus că își va semna scrisoarea de demisie luni și că se așteaptă ca Bulgaria să organizeze noi alegeri parlamentare.

Petkov se află la Bruxelles pentru a participa la un summit al Consiliului European în care Bulgaria a fost criticată pentru obstrucţionarea discuţiilor de aderare ale Macedoniei de Nord, nu doar din partea lui Kovačevski şi alţi lideri din Balcanii de Vest, ci şi din partea unora dintre cei mai influenţi şefi de stat şi guvernare ai UE.

”Este corect față de Macedonia de Nord? O să spun foarte sincer: nu”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron, la un summit al liderilor UE, joi seară. ”De asemenea, am pus colectiv o mare presiune asupra Bulgariei în ultimele luni”, a mai adăugat Macron.

Macron l-a lăudat pe Petkov, despre care președintele francez a spus că ”a făcut totul”, dar a spus că Macedonia de Nord a fost o victimă a politicii interne a Bulgariei.

”Este și rezultatul unei crize politice din Bulgaria”, a spus Macron

Petkov, în interviul de vineri dimineață, a spus că acest compromis propus de Franța ar trebui privit ca un ”acord european” și nu ca un acord doar între Bulgaria și Macedonia de Nord.

Din punct de vedere istoric, Bulgaria a fost un campion major în acordarea aderării la UE națiunilor din Balcanii de Vest, iar Petkov a spus că așa a rămas. Dar el a mai spus că există probleme serioase cu privire la drepturile etnicilor bulgari în Macedonia de Nord și că acești cetățeni au nevoie de protecții mai puternice în Constituția Macedoniei de Nord.

Petkov a insistat că a dat dovadă de curajul politic necesar pentru a lupta împotriva intereselor înrădăcinate, a închide corupția și a face eforturi pentru un acord cu Skopie.

”Dacă guvernul nostru ar fi fost cel mai stabil din lume, nu am avea deloc această discuție”, a spus el.

”Dacă am fi închis un ochi la vechile practici corupte și nu am fi fost atât de deschisi împotriva, de exemplu, folosirii gazului ca armă în cadrul blocului... acum ai fi avut o națiune nu foarte vocală, foarte stabilă în UE. Dar ceea ce am fi ratat este capacitatea părților de a spune: „Bine, bine, vrem să ne mișcăm mai repede”. Așa că sunt mai mult decât fericit că am plătit prețul acum cu acest vot de neîncredere. Pentru că doar așa se întâmplă schimbarea. Altfel, ești blocat în... în mahala”, a concluzionat Petkov.

Citește și..

Bulgaria, veto pe aderarea Albaniei şi Macedoniei de Nord la UE. Premierul Albaniei: O ruşine...

"Este o ruşine că o ţară NATO, Bulgaria, ţine captive alte două ţări NATO, şi anume Albania şi Macedonia de Nord, în toiul unui război sângeros care se desfăşoară lângă Europa, cu celelalte 26 de ţări ale UE stând liniştite într-un îngrozitor spectacol de neputinţă", a declarat Rama, cu referire la invazia rusă asupra Ucrainei.

Bulgaria, ţară membră a UE, a blocat în 2020 demararea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord, din cauza unei dispute legate de istoria şi limba celor două ţări. Albania este de asemenea ţinută pe loc, deoarece UE condiţionează progresele din negocierile cu ea de cele cu Macedonia de Nord.

Rama, care s-a gândit iniţial să nu participe la summit, s-a referit de asemenea la frustrarea celor şase ţări din Balcani care aspiră să adere la UE - Albania, Bosnia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Serbia - că Franţa şi Germania nu fac suficient pentru a presa Bulgaria să-şi ridice ...citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel