Data publicării:

Premieră! Un virus vechi de 48.500 de ani din permafrostul siberian a fost reînviat de cercetători

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Cercetătorii au reînviat 13 viruși din permafrostul siberian.

Oamenii de știință au reînviat o serie de viruși antici care au fost blocați adânc în permafrostul siberian încă din epoca glaciară. În timp ce cercetarea pare, fără îndoială, riscantă, echipa consideră că este o amenințare care merită analizată atunci când luăm în considerare pericolele tot mai mari ale dezghețului permafrostului și schimbărilor climatice.

Într-o nouă lucrare, care nu a fost încă revizuită de colegi, cercetătorii explică modul în care au identificat și reînviat 13 viruși aparținând la cinci clade diferite din probe colectate în Orientul Înghețat al Rusiei.

Printre viruși, au reușit să reînvie unul dintr-o probă de permafrost care avea aproximativ 48.500 de ani.

De asemenea, au reînviat trei viruși noi dintr-o probă veche de 27.000 de ani de excrement de mamut congelat și o bucată de permafrost umplută cu o cantitate mare de lână de mamut. Acest trio de viruși a fost numit mamut Pithovirus, mamut Pandoravirus și mamut Megavirus.

Alți doi viruși noi au fost izolați din conținutul stomacal înghețat al unui lup siberian (Canis lupus), numit Pacmanvirus lupus și Pandoravirus lupus.

Acești viruși infectează amibe, puțin mai mult decât globuri unicelulare care trăiesc în sol și apă, dar experimentele au indicat că virușii au încă potențialul de a fi agenți patogeni infecțioși. Echipa a introdus virușii într-o cultură de organisme vii, arătând că sunt încă capabili să invadeze o celulă și să se reproducă.

Cercetătorii au experiență în reînvierea virușilor

Proiectul vine de la o echipă de cercetători de la Universitatea Aix-Marseille din Franța, care a reînviat anterior un virus vechi de 30.000 de ani găsit în permafrostul siberian în 2014. Cu cel mai recent grup de viruși, inclusiv unul care datează de acum 48.500 de ani, cercetătorii au reînviat cel mai vechi virus de până acum.

„48.500 de ani este un record mondial”, a declarat Jean-Michel Claverie, unul dintre autorii lucrării și profesor de genomică și bioinformatică la Școala de Medicină a Universității Aix-Marseille, pentru New Scientist.

Cercetătorii explică că trebuie să se concentreze mai mult pe virușii care infectează eucariote, menționând că „foarte puține studii au fost publicate pe acest subiect”. Ei explică că temperaturile ridicate vor trezi din nou multe amenințări microbiene, inclusiv viruși patogeni, din trecutul antic, scrie IFL Science.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel