Premieră: Un transplant de laringe i-a redat vocea unui pacient cu cancer. Unde a a vut loc operația care a durat 21 de ore
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
A fost realizat primul transplant complet de laringe din lume.

Un american a fost diagnosticat cu o formă rară de cancer laringian care i-a afectat complet funcțiile orale esențiale pentru respirație, înghițire și vorbire. În februarie, la Clinica Mayo din Arizona, Dr. David Lott i-a făcut un transplant de laringe lui Marty Kedian iar astăzi... este mai bine ca oricând. Aflăm povestea cu final fericit din Interesting Engineering.

Operația s-a dovedit a fi  un succes, iar vocea lui Marty dă semne că se îmbunătățește de la o zi la alta cu aproape 60% din funcția vocală restaurată. Acest transplant de-a dreptul inovator vine ca un strop de speranță pentru cei care se confruntă cu probleme laringiene grave. Intervenția a presupus inițial îndepărtarea tumorilor și, mai apoi, înlocuirea laringelui și a structurilor adiacente.

Operația a durat aproape o zi și o noapte

Operația de transplant de laringe, care a durat 21 de ore, a presupus transplantarea mai multor părți ale gâtului. Viața lui Marty Kedian a fost profund afectată de pe urma luptei cu boala, mai ales de când au început să apară dificultăți în vorbire și respirație, ceea ce a dus în cele din urmă la traheostomie. În SUA s-au mai realizat încă două operații de transplant de laringe, însă niciodată de transplant complet, ca acum.

După luni de recuperare și tratamente suplimentare, Marty poate acum să vorbească normal, să respire și să înghită fără ajutor. Tubul de traheostomie va fi îndepărtat de îndată ce respirația sa se va îmbunătăți complet. Marty și-a exprimat public recunoștința față de echipa medicală, donatorul de organe și familia acestuia pentru noua șansă la viață. Povestea sa, prezentată în Mayo Clinic Proceedings, evidențiază potențialul transformator al transplantului de laringe pentru pacienții aflați în situații similare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel