Premieră pentru sistemul medical românesc. "Nu ascundem faptul că..."
De-a lungul timpului, au fost consemnate o serie de probleme de comunicare între medic și pacient. Din acest motiv s-a încercat să se găsească soluții pentru soluționarea dificultăților dintre cei doi.
[caption id="attachment_387469" align="alignleft" width="303"] Dr. Lucian Florea initiatorul acestui proiect[/caption]În acest sens, a fost făcut un pas important. Pe data de 3 noiembrie a fost desemnată Ziua Demnității Medicale în raport cu relația dintre medic și pacient. Zilele trecute, mai mulți medici s-au întâlnit la prima ediție a acestui eveniment pentru a dezbate problemele tensiunilor și frustrărilor din sistemul sanitar românesc din perspectiva doctorilor, dar și a pacienților.
De acum înainte, aceștia vor avea o zi dedicată raportului medical, zi în care vor încerca să găsească soluții la problemele care apar în relația lor – mai ales în ceea ce privește comunicarea, respectul și egalitatea de șanse.
“Demnitatea este un simbol al umanității, iar această zi, a demnității medicale, reprezintă o formă de respect atât pentru medici, cât și pentru pacienți. Această zi s-a născut dintr-o nevoie de comunicare, pe baza crizei de dialog dintre medici și pacienți, la care încercam să găsim soluții fiabile, pentru a le implementa atât în sistemul sanitar de stat, cât și în cel privat.
Pacienții trebuie respectați la fel, indiferent de forma de organizare de stat sau de privat a spitalului, deoarece trecând peste birocrație, actul medical este doar între medic și pacient” - a declarat Lucian Florea directorul Neuromed, inițiatorul acestui proiect.
“Nu ascundem faptul că raportul dintre medici și pacienți a devenit tot mai tensionat în ultimii ani, pe premiza disfuncționalităților sistemului sanitar. Cred că prin Ziua Demnității Medicale deschidem un raport de comunicare continuă și de informare în timp real, a situațiilor în care se află actul medical în România. Avem și situații de criză în sistem pentru care am găsit deja o serie de solutți, dar avem și povești de succes în care comunicarea și implicarea medicilor și a pacienților au salvat vieți în situații limită”- a declarat Dr. Gheorghe Borcean, Vice-Președinte al Colegiului Medicilor din România.
“Iată o premieră pentru sistemul sanitar românesc! Consider această zi a Demnității Medicale, o formă de deschidere la dialog între pacienți și medici, iar pe viitor mă aștept ca dreptul la informare și opinie să fie respectat de ambele părți, o dată cu stabilirea unor reglementări de comunicare și interacționare între medici și pacienți” - a declarat Vasile Barbu, Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News