Data publicării:

Premieră mondială: Inimă artificială autonomă, implantată unui pacient

Autor: elena_badea | Categorie: Arhiva
WhatsApp

Speranță pentru oamenii cu urgenţe cardio-vasculare. O inimă artificială autonomă, realizată de compania franceză Carmat, a fost implantată, pentru prima dată, miercuri, în cavitatea toracică a unui pacient care suferea de insuficienţă cardiacă terminală. Operația a avut loc la spitalul Georges Pompidou din Paris, iar două zile mai târziu pacientul vorbea cu familia sa, potrivit presei internaționale.

Potrivit anunțului făcut vineri de compania Carmat, această intervenție chirurgicală reprezintă o premieră mondială în lumea medicală, scrie descoperă.ro.

În luna septembrie, Camat a primit aviz favorabil de la autoritățile franceze pentru a testa primele astfel de implanturi pe patru pacienți din trei spitale, persoana operată miercuri, căreia nu i-a fost dezvăluită identitatea, fiind prima căreia i-a fost implantată o inimă artificială autonomă.

Operația, realizată în premieră mercuri, deschide  astfel noi perspective pentru pacienţii condamnaţi să aştepte vreme îndelungată din cauza rarităţii grefelor disponibile.

"Ne bucurăm pentru acest prim implant, dar ar fi bineînţeles prematur să tragem concluzii, întrucât este vorba de un singur implant şi de un interval postoperatoriu încă foarte scurt", a declarat CEO al companiei Carmat, Marcello Conviti, într-un comunicat.

Proteza implantantă imită în totalitate o inimă umană normală cu două ventricule care mobilizează sângele aşa cum o face muşchiul cardiac, prin senzori care permit accelerarea inimii, decelerarea, creşterea debitului, scăderea debitului.

"Ea imită în totalitate o inimă umană normală cu două ventricule care mobilizează sângele aşa cum o face muşchiul cardiac, prin senzori care permit accelerarea inimii, decelerarea, creşterea debitului, scăderea debitului. Dacă bolnavul doarme, debitul scade. Dacă bolnavul urcă scările, atunci îl măreşte, iar proteza nu are nimic de-a face cu o pompă mecanică", a explicat, în septembrie, Philippe Pouletty, cofondator al companiei.

Dispozitivul Carmat, dezvoltat de o echipă de ingineri de la compania mamă a Airbus EADS , cântărește aproape de trei ori mai mult decât o inimă mediu sănătos uman și se preconizează să coste înrte 140.000 la 180.000 de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel