Premieră la alegerile din iunie. Cine a influențat din umbră votul. Aviz politicienilor! Sociologul Dumitru Sandu: E prima dată când se stabilește o legătură
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Cine a influențat din umbră votul din 9 iunie în România?

Sociologul Dumitru Sandu a spus, în interviul acordat DCNews, că ”votul pentru alianța PNL - PSD a fost dat, în principal, în UAT-urile sărace și votul pentru celelalte formațiuni politice au venit, în special din localitățile mai dezvoltate”. Ce înseamnă asta? Se pare că modelul de vot din 2019 pentru PSD a fost transpus la modelul de vot pentru PSD - PNL în 2024. Conform acestuia, PNL - PSD au luat mai multe voturi din rural. ”Era imposibil ca votul să nu difere între rural și urban” a punctat profesorul, explicând în continuare de ce. 

A vorbit și despre ceea ce numește o premieră: ”E prima dată când se stabilește o legătură între intensitatea migrației în străinătate și vot. În 2019 - 2020, am avut o influență foarte clară a culturii de migrație venită din străinătate la rudele de acasă și - repet asta dacă se rătăcește vreun politician la vizionarea emisiunii noastre: această regularitate a rămas în picioare deși cifrele sunt mai sărace acum. În localitățile din care avem mai mulți plecați în străinătate, cu multă experiență, comunicare, contactare cu străinătatea, s-a votat anti PNL, PSD. PNL-ul a fost asimilat PSD-ului. Votul a fost dat pe alianță ca și cum s-ar fi dat pe un singur partid: PSD. S-a întâmplat așa pentru că diaspora nu este încântată de ce au făcut cei de la putere și atunci s-a transferat nemulțumirea din străinătate în țară”. 

Vezi mai mult în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel