Premieră: China anunță că a clonat cu succes două capre tibetane
Două capre au fost clonate în China.
Cercetătorii chinezi au reușit să atingă un nou prag în domeniul științific, marcând un moment de pionierat prin clonarea a două capre tibetane. Această realizare este așteptată să aducă progrese semnificative în conservarea și reproducerea acestei specii, recunoscute pentru lâna de cașmir. Cele două exemplare clonate s-au născut recent în provincia Qinghai, situată în nord-vestul Chinei, la granița cu Tibetul. Oamenii de știință de la prestigioasa Universitate de Agricultură și Silvicultură din Nord-Vest au pus în aplicare o metodă avansată numită clonarea celulelor somatice pentru a obține aceste rezultate remarcabile în domeniul biotehnologiei, scrie News18.
Su Jianmin, coordonatorul echipei de cercetare, a confirmat că primul caprin clonat s-a născut sănătos, având o greutate de 3,4 kilograme. Cu toate că informațiile detaliate despre proiect sunt limitate, rămâne incert dacă rezultatele vor fi publicate oficial.
Mass-media de stat din China a difuzat un videoclip care prezintă capra clonată alături de mama sa biologică.
Procedură asemănătoare cu cea în cazul oiței Dolly
În cazul clonării celulelor somatice, nucleul este introdus într-un ovul golit de conținut, rezultând generarea unui organism identic genetic cu celula originală. Această metodă de clonare a fost utilizată cu succes în cazul diverselor mamifere, printre care se numără și celebra „oaie Dolly”, câinii, vacile, și, mai recent, în clonarea unei specii similare cu capra tibetană, cunoscută sub numele de capra himalayană.
În ultima vreme, China a devenit un pionier în domeniul cercetării privind clonarea, acest lucru fiind demonstrat și de clonarea anterioară a unei maimuțe rhesus prin transfer nuclear de celule somatice, proiect denumit „ReTro”, după una dintre tehnicile utilizate în dezvoltarea sa, și anume înlocuirea trofoblastului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News