Data publicării:
Premieră absolută în Italia. Un preot român despre care se va vorbi mult timp
În Italia se află poate cel mai îndrăgit preot român: Părintele Ieromonah Ștefan. A plecat din Vaslui și s-a oprit tocmai în localitatea Rignano Flaminio, lângă Roma, fiind sufletul unei activități pe care o face în premieră absolută.
Când se termină anul școlar, majoritatea românilor muncesc, iar copiii sunt trimiși în țară sau rămân acasă, singuri. Mulți părinți nu știu ce să facă, unde să trimită copiii pe timpul verii. Așa că Părintele Ieromonah Ștefan a decis să îi ajute și a pus bazele unei școli de vară. Totul a început anul trecut când mergea personal să ia copiii de acasă cu maşina, pentru că locuiau departe, în alte sate. Spre deosebire de o tabără tradițională, le oferă copiilor şi un program didactic, susținut de profesioniști.
Cursurile principale vor avea durata de o lună, începând cu data de 19 iunie până pe 20 iulie, dar activitățile dedicate copiilor şi tinerilor vor continua pe toată durata verii. Tabăra de Vară de la Rignano a ajuns la a doua ediție: anul trecut, inițiativa s-a bucurat de un mare succes: au participat peste 40 de copii, cu vârsta cuprinsă între 4 şi 12 ani.
L-am contactat pe Părintele Ieromonah Ștefan pentru a ne spune cum a pornit acest proiect recunoscut și susținut de Ministerul Românilor de Pretutindeni.
"Anul trecut am plecat cu prima ediție a școlii de vară pentru a veni în ajutorul multor familii de români care sunt în dificultate în perioada de vară", ne-a spus părintele.
DC News: Cum ați reușit să îi apropiați pe copii de biserică într-o lume în pare parcă nimeni nu îi mai aduce pe calea credinței?
"Nu știu cum sunt în alte părți. Eu îi simt apropiați de biserică, depinde cum și cât ne implicăm. Au dat rezultate surprinzătoare, mai mult decât mă așteptam. Încă nu am reușit să publicăm toate icoanele pe care copilașii le-au pictat. Imaginați-vă că un copil de patru ani a pictat icoane! Fiecare a făcut cel puțin două lucrări. Au fost activități de-ale copilăriei, piese de teatru și altele. Copiii au fost foarte entuziasmați de ce le-am putut pregăti. Anul acesta ne-am organizat mai bine decât anul trecut, mai mult decât dublu în ceea ce vrem să le predăm pentru că ei ne-au luat pe noi pe neașteptate. Am găsit multe valori în rândul copiilor. Au fost copii din tată român, mamă italiană care nu știau o boabă de română, doar 'bună seară', 'bună dimineața', nici măcar cuvintele elementare, de bază. Sunt copii care aici au învățat poezii în limba română, copii cu care, la ora actuală, comunicăm în limba română, chiar dacă nu înțeleg 100%. Nu se supără că le vorbim mai mult în românește decât în italiană". De precizat că icoanele au fost sfințite.
DC News: Cum este să slujiți în Italia?
"Nu mă așteptam să primesc o așa ascultare. Dar dacă Dumnezeu așa a rânduit, încerc să duc cu bună credință".
Programul taberei
Programul Taberei este bogat şi variat, numeroase fiind activitățile propuse: pictarea interiorului locașului de cult cu ornamente bizantine, specifice bisericilor ortodoxe, precum și împodobirea boltei cu stele aurii sau realizarea de obiecte artizanale și decorative, precum şi cea de picturi decorative pe carton și hârtie. Un alt aspect care va fi atins este acela de a încuraja practic, prin mijloace interactive, dezvoltarea culturală şi descoperirea credinței, culturii, limbii şi identităţii naţionale.
O zi pe săptămână este dedicată excursiilor cu caracter istoric şi de spiritualitate din zona provinciei Romei. Una din excursii va avea loc la Roma, pentru a vizita, printre altele, Forul Roman, Columna lui Traian, Arcul lui Constantin. Participanţii vor face excursii şi în zonele turistice din apropiere, unde se vor organiza jocuri sociale și recreative. Este prevăzută, de asemenea, organizarea a doua șezători cu povești, muzică, poezie și dansuri, precum şi a unui spectacol artistic final, ce va cuprinde o piesă de teatru, un recital de poezie și un program de cântece.
O zi de tabără
Iată cum se va desfăşura o zi de tabără: dimineaţa, copiii sosesc până la ora 9 (cu excepţia zilelor de miercuri şi vineri, în care elevii şi profesorii Şcolii de vară vor participa la Sfânta Liturghie, de la ora 8 la 10). Apoi tinerii sunt organizați în grupuri şi încep activitățile didactice şi recreative sau excursiile prevăzute în program. Urmează prânzul şi apoi alte activități, până la ora 17:00, când se încheie ziua de tabără.
Proiectul a fost recunoscut şi susţinut de Ministerul Românilor de Pretutindeni, care acoperă o parte din cheltuieli, împreună cu Schitul Sf. Ilie Tesviteanul. Pentru acoperirea cheltuielilor de masă şi a excursiilor, este necesară o contribuție din partea părinților.
Echipa
Coordonatorul taberei de vară este, la fel ca anul trecut, Părintele Ieromonah Ştefan, egumenul schitului, care va fi susţinut de o echipă de 12 profesionişti din Italia şi România. Printre profesori se numără Elena Constantin şi Ana-Maria Marinică, ambele din Bucureşti, ambele specializate în pictură bizantină şi lucrări de restaurare. Din echipă mai fac parte o arhitectă, alături de alţi educatori şi pedagogi. Coordonatorul proiectului este Dana Mihalache, preşedinta Asociaţiei „Spirit românesc".
Se pot înscrie copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 5 şi 18 ani, care vor fi grupați în trei categorii: copii (5-9 ani), preadolescenți 10-14 ani şi adolescenți 15-18 ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News