Premier Macedonia, cerere azil politic în Ungaria. Orban conifrmă informația
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Viktor Orban
Viktor Orban
Guvernul de la Budapesta a confirmat miercuri că fostul prim-ministru macedonean Nikola Gruevski a cerut azil în Ungaria, transmit AFP şi Reuters, citând un comunicat al biroului de presă al premierului Viktor Orban. 

'Nikola Gruevski a prezentat o cerere de azil autorităţilor ungare competente', a informat biroul premierului Orban. 

Gruevski anunţase marţi pe Facebook că se află la Budapesta şi că a cerut azil politic în Ungaria. 

'Biroul pentru Imigraţie şi Azil va întreprinde procedura de examinare a cererii de azil în acord atât cu legea ungară, cât şi cu dreptul internaţional', a indicat biroul lui Viktor Orban. 

'Macedonia este un partener strategic şi un aliat important al Ungariei', a arătat sursa citată, dând asigurări că examinarea cererii de azil a lui Gruevski 'este o problemă exclusiv juridică'. 

Tot miercuri, răspunzând unei întrebări referitoare la Gruevski, Balazs Hidveghi, directorul de comunicare al partidului de guvernământ Fidesz, a declarat, citat de MTI, că, în acord cu 'practica juridică neabătută' a Ungariei, toţi cei care sunt 'persecutaţi în realitate' în ţara lor vor primi azil în baza unei decizii a autorităţilor competente. 

”Persecutat și amenințat de guvernul sprijinit de Soros”

Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, Hidveghi a afirmat că Gruevski este 'în prezent persecutat şi ameninţat de un guvern de stânga sprijinit de George Soros'. 

'În alte state europene conduse de socialişti, precum Malta, sunt ucişi jurnalişti', iar în altele, 'rivalii politici sunt doar ameninţaţi şi hărţuiţi', a adăugat Hidveghi. 

El a afirmat că nu deţine informaţii referitoare la cum a ajuns Gruevski în Ungaria sau unde locuieşte acum. 

Nikola Gruevski a fost prim-ministru al Macedoniei între 2006 şi 2016. Justiţia macedoneană a emis luni un mandat de arestare pe numele fostului premier, căutat pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea. Fostul prim-ministru a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel în octombrie pentru că guvernul conservator a achiziţionat pentru uzul personal al lui Gruevski un Mercedes S600 Guard blindat în valoare de 600.000 de euro, plătit din bani publici. 

Actualul premier macedonean, Zoran Zaev, a îndemnat miercuri Ungaria să nu le ofere 'un refugiu infractorilor' şi 'să respecte practica internaţională', abţinându-se să primească o persoană condamnată într-un stat de drept şi vizată de un mandat internaţional de arest.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel