Data publicării:

Prelevarea de organe de la pacienții aflați în moarte circulatorie. Dr. Speranța Iacob: Care e situația în România / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Dr. Speranța Iacob, vice-președinte Romtransplant și membru al Consiliului ESOT, a fost invitată la emisiunea „Academia de Sănătate”, de pe DC News și DC Medical, unde a vorbit despre transplantul hepatic. 

Acad. prof. dr. Irinel Popescu a explicat ce înseamnă donator aflat în moarte circulatorie. Potrivit acestuia, este vorba despre pacienții care au suferit un stop cardiac ireversibil.

„Categoria donatorilor aflați în moarte circulatorie, e ultima care apare în lumea transplantului și în activitatea de transplant, și totuși e cea mai veche și poate cea mai ușor de înțeles. Este pacientul la care s-a produs oprirea ireversibilă a activității inimii, stopul cardiac ireversibil. Așa s-a definit moartea de la început.

Multă vreme s-a considerat că nu putem preleva organe de la un astfel de potențial donator deoarece, în momentul în care activitatea cardio-circulatorie s-a oprit, țesuturile nu mai sunt oxigenate, organele sunt compromise și nu mai pot fi utilizate pentru transplant.

S-a văzut că, în cazul în care, suficient de repede, între 5 și 20 de minute, de la momentul stopului cardiac sau al întreruperii resuscitării, bolnavul, căruia i se aplică imediat un tratament special care să acopere cât mai mult necesitățile de oxigenare ale țesuturilor, este dus într-o sală de operație, organele încă mai pot fi prelevate și calitatea lor este suficient de bună pentru a fi utilizate pentru transplant.", a spus acad. prof. dr. Irinel Popescu.

 

„Mortalitatea este mai mare în România decât în Statele Unite sau în Europa de Vest"

Dr. Speranța Iacob a subliniat că necesitatea de a crește numărul de donatori este constantă, chiar și în țările dezvoltate. Deși la nivel global a crescut numărul donatorilor și al procedurilor de transplant, în România numărul donatorilor a stagnat sau a scăzut comparativ cu 2013-2014, în timp ce numărul pacienților pe lista de așteptare a crescut.

„Ce înseamnă așteptarea în cazul transplantului hepatic, așteptarea bolnavilor de pe acea listă pe care sunt incluși bolnavii cu boli hepatice grave și cât de necesară ar fi mărirea numărului de donatori în România, în momentul de față?", a întrebat acad. prof. dr. Irinel Popescu. 

„Din perspectiva mea, necesitatea de a crește numărul de donatori este continuă, chiar și în țări precum Statele Unite sau Europa de Vest, necesarul de donatori este continuu. E adevărat că s-a redus discrepanța care exista în urmă cu 10 ani și că numărul donatorilor și al procedurilor efectuate a crescut în toată lumea. În România s-a menținut sau chiar a scăzut comparativ cu 2013-2014, ca număr de donatori. Pacienții incluși pe listă sunt din ce în ce mai mulți.

Din punctul meu de vedere, mortalitatea este mai mare în România decât în Statele Unite sau în Europa de Vest. Ajunge până la 20% într-un an, iar în America este în jur de 12%.", a spus dr. Speranța Iacob. 

 

3. -imagine fara descriere- (speranta-iacob_18380600.jpg)

 

Ce este scorul MELD 

Dr. Speranța Iacob a explicat că mortalitatea cea mai mare se înregistrează la pacienții cu scor MELD mediu (între 15 și 24) care așteaptă un transplant hepatic. Scorul MELD, care este recalculat periodic pentru pacienții de pe lista de așteptare, ajută la prioritizarea acestora pentru transplant.

„Cel mai mare procent de mortalitate se înregistrează la pacienții care au un scor MELD, acel scor care se calculează la orice pacient care este inclus pe lista de așteptare pentru transplant, se recalculează periodic în funcție de valoarea inițială și în funcție de care se prioritizează pacienții la transplant.

Cu cât e scorul MELD mai mare, cu atât pacientul este mai repede transplantat. Aceștia, în general, sunt transplantați la timp, dar cei care au scoruri MELD medii, între 15 și 24, unde se înregistrează cea mai mare proporție a pacienților incluși pe listă în toată lumea, acolo se înregistrează și mortalitatea cea mai mare pentru că ei pot dezvolta complicații, în orice moment al urmăririi lor, care să conducă la acutizarea insuficienței cornice hepatice care, în final, să se asocieze cu disfuncție multiplă de organe și deces, în ciuda faptului că scorul MELD nu a fost mare și să nu aibă timp să primească un organ la momentul potrivit.", a spus dr. Speranța Iacob la emisiunea „Academia de Sănătate”, de pe DC News și DC Medical. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel