Data actualizării:
Data publicării:

Prelevare de organe de la unul dintre cei mai vârstnici donatori din țară

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

O prelevare de organe a avut loc în această după-amiază, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

În această după-amiază, mai multe echipe de medici de la Târgu Mureş, Cluj şi Bucureşti au prelevat ficatul şi rinichii de la un pacient aflat în moarte cerebrală la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

Este vorba despre un bărbat de 77 de ani, internat în Secţia Clinică ATI. Donatorul de azi este cel mai vârstnic de la Târgu Mureş şi unul dintre cei mai în vârstă din ţară, conform Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

”În această perioadă extrem de dificilă pentru toată lumea, cauzată de pandemia COVID-19, solidaritatea şi dragostea faţă de semeni fac diferenţa dintre viaţă şi moarte. Aceste momente ne obligă să ne exprimăm recunoştinţa faţă de cei care, prin gestul lor, aduc speranţă, salvează vieţi: donatori, familiile acestora, echipele medicale”, a transmis Mariana Moldovan-Negoiță, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

Unde au ajuns organele

 

Ficatul prelevat a fost trimis la Bucureşti, la Institutul Clinic Fundeni, iar rinichii au fost trimişi la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj. 

Mobilizarea tuturor echipelor medicale a fost maximă în aceste momente, cu atât mai dificile ţinând cont de contextul epidemiologic actual şi de toate măsurile de protecţie impotriva SARS-CoV2, aducând o nouă şansă la viaţă altor persoane. 

Prelevarea de organe realizată în cursul acestei zile este a şasea din anul 2021, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.  

Canada: Plămâni livraţi cu drona la un spital unde au fost transplantaţi

 

Un chirurg canadian a realizat, la sfârşitul lunii septembrie, "ceea ce nu s-a făcut niciodată" - transplantul unor plămâni transportaţi cu câteva minute înainte de o dronă, între două spitale din centrul oraşului Toronto, a scris Agerpres, după o relatare AFP. 

"Am dovedit - şi acesta este un aspect foarte important - că este posibil să facem acest lucru fără pericol", a declarat pentru AFP doctorul Shaf Keshavjee, care a colaborat cu o echipă tehnică timp de doi ani pentru realizarea acestui zbor.

În toiul nopţii, drona a parcurs 1,2 kilometri în mai puţin de zece minute pe cerul metropolei canadiane, decolând de la Toronto Western Hospital şi aterizând pe acoperişul Spitalului General din acelaşi oraş. Plămânii au fost apoi transplantaţi cu succes la un pacient în vârstă de şaizeci de ani diagnosticat cu fibroză pulmonară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel