Predoiu: Proiectele legilor justiţiei - un obiectiv în cadrul MCV, PNRR şi de care depinde aderarea la Schengen
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Predoiu: Proiectele legilor justiţiei - un obiectiv în cadrul MCV, PNRR şi de care depinde aderarea la Schengen
Predoiu: Proiectele legilor justiţiei - un obiectiv în cadrul MCV, PNRR şi de care depinde aderarea la Schengen
Proiectele legilor justiţiei reprezintă un obiectiv în cadrul MCV, PNRR şi totodată un obiectiv de care depinde aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen, a declarat, marţi, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, în prima şedinţă a Comisiei speciale parlamentare comune pentru examinarea legilor din domeniul justiţiei.

'Este un proiect (legile justiţiei - n.r.) început în 2020, rămas ulterior nefinalizat, un lucru neterminat, şi această împrejurare era inacceptabilă pentru un guvern funcţional. De ce l-am început in 2020, în urmă cu doi ani de zile? Răspunsul este la fel de simplu; pentru că era reclamat de magistratura română, pentru că cetăţenii sunt încă nemultumiţi de justiţie şi performanţa acesteia şi nu în ultimul rând pentru că este un obiectiv în cadrul MCV, în cadrul PNRR şi în acelaşi timp un obiectiv de care depinde implicit şi aderarea noastră la spaţiul Schengen. Deci avem multiple mize legate de aceste proiecte, unele ţin de aparatul propriu zis al justiţiei şi consecinţa acesteia asupra grupurilor şi libertăţilor justiţiabililor, altele ţin de obiective politice şi economice de cea mai mare importanţă pentru interesele ţării', a precizat ministrul Justiţiei.

El a prezentat apoi parlamentarilor principalele elemente de conţinut ale celor trei proiecte de lege - proiectul de lege referitor la statutul judecătorilor şi procurorilor, cel privind organizarea judiciară şi proiectul de lege privind Consiliul Superior al Magistraturii, aşa cum au fost adoptate în Guvern. 

Citește și - Parlament - Stelian Ion: Legile justiţiei trebuiau să vină în Parlament cu avizul Comisiei de la Veneţia

Deputatul USR Stelian Ion a solicitat, marţi, conducerii Comisiei speciale parlamentare comune pentru examinarea legilor din domeniul justiţiei să dea dovadă de flexibilitate în ceea ce priveşte dezbaterea celor trei proiecte propuse, argumentând că acestea sunt extrem de importante pentru a fi dezbătute într-un termen scurt şi că nu au avizul Comisiei de la Veneţia. 'N-aş fi crezut că ajung vreodată să spun acest lucru, într-un fel regretăm procedura din timpul 'Comisiei Iordache', pentru că acolo au fost nişte dezbateri furtunoase, care s-au întins luni de zile. Poate fi justificată urgenţa unor proiecte, însă, având în vedere că termenul pe care l-am stabilit în 2021 (...), acela de sfârşit al primului semestru din 2023, având această abordare, cred că avem timp suficient să facem nişte dezbateri mai aşezate. Sunt nişte legi importante şi, în ciuda bunăvoinţei dumneavoastră, felul în care coaliţia forţează grăbirea discuţiei, astfel încât în weekend, practic, să fie stabilite dezbateri între amendamente (...), nu e o modalitate serioasă de a lua în discuţie nişte legi extrem de importante', a declarat Stelian Ion.

Potrivit acestuia, coaliţia de guvernare nu şi-a respectat promisiunile din programul de guvernare.

'E un reproş dur la adresa coaliţiei actuale, care înţelege să nesocotească nu doar regulamentele votate, dar propriile promisiuni făcute prin programul de guvernare. Acolo s-a promis că se va veni cu nişte legi, dar legile ar fi trebuit să fie trimise în Parlament însoţite de avizul Comisiei de la Veneţia, lucru încălcat flagrant de Guvern. Sunt foarte multe probleme. De aceea, în aplicarea acelui regulament, cu care nu suntem de acord şi asupra căruia vom face propuneri de modificare, vă solicit să daţi dovadă de flexibilitate şi să-l aplicaţi într-un mod care să permită nişte dezbateri reale. Nu ne aflăm aici din dorinţa de a face din subiectul justiţiei un subiect de discuţie naţională şi un subiect de tensiune la nivel naţional. Din păcate, lucrul ăsta se întâmplă natural, fără să ni-l dorim, altele sunt subiectele care interesează, dar importanţa legilor, aspectele vulnerabile, problematice multiple care au fost deja semnalate în spaţiul public necesită nişte dezbateri serioase, nu un simulacru. Ar fi un regres foarte mare să ne întoarcem la perioada 2017, ba chiar să fie nişte dezbateri de o calitate mult mai slabă decât ce a fost atunci', a spus deputatul USR.

Preşedintele Comisiei comune, deputatul PNL Gabriel Andronache, a respins aceste acuzaţii.

'Nu sunt de acord cu chestiunile pe care le-aţi precizat. Flexibilitate va exista, am spus lucrul acesta, inclusiv în privinţa termenului de raport pe care l-a stabilit Biroul permanent', a arătat Andronache.

Membrii Comisiei speciale parlamentare comune pentru examinarea legilor din domeniul justiţiei s-au reunit, marţi, în prima şedinţă. La această primă întâlnire participă ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, iniţiator al celor trei proiecte de lege ale justiţiei. Comisia este sesizată cu cele trei proiecte trimise în procedură parlamentară de către Guvern, respectiv cele referitoare la statutul judecătorilor şi procurorilor, la organizarea judiciară şi la Consiliul Superior al Magistraturii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel