Predoiu, mesaj CLAR pentru procurori: Mă bazez și pe sprijinul autorităților americane
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a participat la webinar-ul „Infracțiuni contra proprietății intelectuale și criminalitatea cibernetică în timpul Pandemiei Covid-19".
Evenimentul a fost organizat de Departamentul de Stat pentru Justiție al Statelor Unite, Oficiul American pentru Patente și Mărci, Interpol și Ambasada SUA la București.
Seminarul, desfășurat în sistem de videoconferință, a reunit peste 60 de reprezentanți ai ICHIP (International Computer Hacking and Intellectual Property), HSI (Homeland Security Investigations), HMI (Homeland Security Investigations), U.S. Food and Drug Administration, precum și a altor instituții guvernamentale ale Statelor Unite, alături de Interpol, Europol și Consiliul Europei. Din partea română au participat reprezentanți ai DIICOT, DCCO, DNA, Poliția economică, Parchetului General, Parchetelor de pe lângă Curțile de Apel, Poliția judiciară și Poliția de frontieră.
Într-o colaborare internațională de proporții, participanții au făcut un schimb de experiență în ceea ce privește combaterea eficientă a infracțiunilor contra proprietății intelectuale și criminalitatea cibernetică, mai ales în aceste momente în care pandemia COVID-19 a făcut ca o bună parte din comunicarea publică sau privată să se mute pe internet. Au fost prezentate diferite tipologii de infracțiuni și modul de a le combate.
În cuvântul său de deschidere, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Adrian Zuckerman, a precizat:
„Ne alăturăm angajamentului Ministrului Justiției de a combate criminalitatea cibernetică. Organizațiile criminale au exploatat actuala pandemie Covid-19 pentru a-i ataca pe cetățeni. Faptele lor ilegale și imorale nu vor rămâne fără răspuns. Lucrând împreună cu ministrul Predoiu, vom face tot ce putem pentru a-i aduce în fața justiției. În acest sens, nu oprim doar infractorii, ci contribuim la asigurarea sănătății și siguranței comunităților noastre."
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, i-a mulțumit ambasadorului Zuckerman pentru sprijinul acordat eforturilor de îmbunătățire a aplicării legii. El a cerut procurorilor să cerceteze cu eficiență și profesionalism infracțiunile contra proprietății intelectuale și infracțiunile cibernetice pentru ca internetul să nu devenină „un loc de joacă pentru infractori cibernetici și hackeri".
Integral, intervenția lui Predoiu:
„Dragi colegi, doamnelor și domnilor,
Vă mulțumesc foarte mult pentru oportunitatea de a deschide webinar-ul dedicat combaterii infracțiunilor contra proprietății intelectuale și criminalitatea cibernetică. Aceasta este o șansă excelentă de a ne continua activitatea, deși contextul este foarte provocator. Aș dori, în mod special, să mulțumesc Ambasadei SUA pentru sprijinul acordat, într-un nou exemplu de excelentă colaborare bilaterală.
Așa cum am menționat cu alte ocazii anterioare, inclusiv recent, cooperarea dintre Ministerul Justiției și Ambasada SUA la București este o piatră de temelie în strategia noastră de acțiune împotriva criminalității interne și internaționale.Această strategie este în acord cu Parteneriatul strategic dintre România și Statele Unite ale Americii. De asemenea, vreau să transmit recunoștința mea personală Ambasadorului SUA, Adrian Zuckerman, pentru sprijinul acordat eforturilor noastre de îmbunătățire a aplicării legii, a cooperării judiciare internaționale și a statului de drept în țara noastră și la nivel internațional.
Colaborarea cu Statele Unite ale Americii în problemele referitoare la cooperarea internațională în materie penală se dezvoltă sub auspicii excelente. Există un volum de muncă semnificativ atât în privința extrădării și a asistenței juridice reciproce, cât și a altor tipuri de cooperare, precum transferul persoanelor condamnate. În toate aceste domenii, autoritățile române și americane lucrează zilnic umăr la umăr și folosesc pe deplin mijloacele de comunicare accelerate. Rezultatele sunt tangibile și dovedesc încă o dată valoarea Parteneriatului srategic cu SUA, inclusiv în zona justiției.
Ne confruntăm cu cea mai dificilă perioadă de după cel de-al Doilea Război Mondial; trebuie să luptăm cu un inamic invizibil, un virus care a infectat și ucis atât de mulți oameni în întreaga lume. Întreaga noastră viață s-a schimbat și continuă să se schimbe, provocându-ne să ne adaptăm la noi realități, dintre care unele includ, din păcate, noi tendințe în comportamentele infracționale.
Internetul creează un potențial enorm de dezvoltare în toate domeniile, am aflat acest lucru cu mulți ani în urmă. Cu atât mai mult în aceste zile, când distanțarea fizică nu înseamnă distanțare socială ci, dimpotrivă, internetul este una dintre soluțiile noastre de a comunica.
Pe de altă parte, această facilitate a venit cu un cost: natura globală a rețelei și complexitatea sa uriașă constituie provocări pentru aplicarea legii pretutindeni în lume.
Este timpul să fim în alertă și să ne asigurăm că internetul nu va deveni un loc de joacă pentru infractori cibernetici și hackeri, care încearcă să beneficieze de nevoia noastră sporită de a utiliza internetul în contextul pandemiei. În urmă cu câteva zile, în România a existat un avertisment public despre un virus „virtual" care preia controlul aplicațiilor de internet banking. Este evident că trebuie să cooperăm și să schimbăm informații despre astfel de atacuri.
De asemenea, trebuie să protejăm rețeaua de asistență medicală, medicii și facilitățile noastre sanitare. Acesta nu este un exercițiu ipotetic, ținând cont de faptul că la începutul lunii aprilie, Interpol a lansat un avertisment potrivit căruia atacatorii cibernetici vizează instituțiile medicale critice cu atacuri de ransomware.
Trebuie să facem tot posibilul pentru a proteja sectoarele noastre cele mai vulnerabile - medicale, energetice, bancare - și toate celelalte care ar putea fi considerate critice. Infractorii nu iau pauze și încearcă să beneficieze de această situație regretabilă.
Eforturile noastre combinate trebuie să contracareze acțiunile lor și să ne ajute să câștigăm nu numai lupta împotriva COVID, ci și împotriva atacurilor informatice care încearcă să obțină un câștig ilicit în timpul situațiilor de urgență.
Agențiile de aplicare a legii, polițiștii și procurorii trebuie să se specializeze și să se concentreze asupra infracțiunilor contra proprietății intelectuale. Acest tip de criminalitate este răspândit în întreaga lume și a devenit sistemică. Există actori statali, nu doar privați, care adăpostesc, favorizează și săvârșesc un astfel de tip de criminalitate. Infracțiunile contra proprietății intelectuale sunt un atac direct asupra modului nostru de viață și al modului de liberalizare socială și economică. Democrațiile și economiile de piață se bazează pe inovație și creativitate liberă. Infracțiunile contra proprietatății intelectuale vizează de fapt acești piloni ai lumii noastre libere și democratice.
Trebuie să-i oprim pe toți cei care subminează acest lucru prin infracțiuni contra proprietății intelectuale.
Din acest motiv, cred că evenimentul nostru reprezintă o excelentă evaluare a dialogului continuu și important între state și instituțiile europene sau internaționale, în efortul nostru comun de a combate crimele comise în contextul pandemiei.
Procurorii noștri de specialitate și polițiștii sunt aici pentru a discuta despre experiențele lor trecute (și am văzut realizări importante anul trecut la nivelul parchetelor, atât la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cât și la nivelul Direcției de Investigare a Criminalității Organizate și a Terorismului). Și ce este cel mai important, ei pot avea șansa de a împărtăși și provocările actuale.
Un alt pas esențial este conștientizarea. Aici, Ministerul Justiției joacă un rol important. De-a lungul anilor, magistrații au fost implicați în diferite activități legate de educația civică și judiciară. Mai recent, și în contextul pandemiei, Ministerul Justiției a publicat pe site-ul său web, la sfârșitul lunii martie, un document informativ pentru public cu privire la pedepsele și sancțiunile penale aplicabile în cazul comiterii de infracțiuni în timpul stării de urgență. De asemenea, infractorii trebuie să știe că responsabilitatea lor penală va fi și mai grea, deoarece săvârșirea unei infracțiuni în timp ce profită de o stare de urgență este o circumstanță agravantă în legislația penală română.
Nu în ultimul rând, aș dori să subliniez că utilizarea tehnologiilor vine concomitent cu responsabilitatea față de respectarea drepturilor omului și a vieții private. Văd eforturile agențiilor de aplicare a legii de a lupta împotriva criminalității informatice ca fiind parte din acest efort de a ne proteja drepturile și intimitatea.
Doamnelor și domnilor,
Profit de această ocazie pentru a solicita încă o dată tuturor procurorilor români să acorde cea mai mare atenție și să cerceteze cu eficiență și profesionalism crima organizată, infracțiunile contra proprietății intelectuale și a infracțiunilor cibernetice.
Mă bazez și pe sprijinul autorităților americane și pe toate instituțiile europene sau internaționale prezente la acest webinar și sunt încrezător că vom reuși împreună.
Vă mulțumesc!”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News