Data publicării:

Predoiu: Înlocuirea închisorii pentru prejudiciu mai mic de 100.000 euro, măsură de atacat la CCR

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Catalin Predoiu Foto: Crișan Andreescu
Catalin Predoiu Foto: Crișan Andreescu
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu nu este de acord cu posibilitatea înlocuirii pedepsei cu închisoarea pentru cei inculpați pentru evaziune fiscală dacă prejudiciul este până la 100.000 euro și dacă îl achită integral, astfel că propune Guvernului atacarea modificărilor Legii la CCR.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, propune Guvernului atacarea la Curtea Constituțională a României a modificărilor Legii pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, după ce proiectul de lege a fost votat, marți, de Camera Deputaților.

Modificările prevăd posibilitatea înlocuirii pedepsei cu închisoarea pentru cei inculpați pentru evaziune fiscală dacă prejudiciul este până la 100.000 de euro și dacă îl achită integral.

Predoiu consideră că aceste modificări sunt neconstituționale.

„Proiectul modificării Legii 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale (Pl-x 354/2018) a fost avizat negativ de Guvernul României și a mai fost atacat la CCR, Curtea acceptând obiecțiunile de neconstituționalitate și declarând proiectul neconstituțional în ansamblul său”, scrie într-un comunicat transmis miercuri de Ministerul Justiției.

Modificările aduse legii arată că „în cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amendă. În cazul săvârșirii uneia dintre infracțiunile prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepsește, făcându-se aplicarea dispozițiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare; Dispozițiile prezentului articol se aplică tuturor inculpaților chiar dacă nu au contribuit la acoperirea prejudiciului prevăzut la alin.(1) și (1 prim)”, notează Mediafax. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel