Predoiu: Cheia succesului în Justiție, dialogul și continuitatea
Ministrul Cătălin Predoiu a afirmat, luni, după ce a primit vizita ambasadorului Marii Britanii în România, E.S. Martin Harris, care a fost însoțit de directorul pentru Afaceri Strategice, Victoria Dean, că dialogul şi continuitatea sunt cruciale pentru reforma spaţiului judiciar din România, proces care este ”de egal interes atât la noi în ţară, cât şi în celelalte state UE”.
În cadrul întâlnirii, Cătălin Predoiu a prezentat stadiul reformelor din sistemul judiciar, insistând pe complexitatea procesului de pregătire a implementării Codurilor şi pe nevoia de conlucrare a tuturor instituţiilor implicate pentru succesul acestui demers. Anul 2012 va fi marcat de pregătirea sistemului şi punerea în aplicare a Codului de procedură civilă, în timp ce în anul 2013 eforturile se vor concentra pe pregătirea intrării în vigoare a Codurilor penal şi de procedură penală.
De asemenea, au fost evidenţiate alte progrese recente şi de însemnătate majoră pentru modernizarea sistemului şi schimbarea percepţiei cetăţenilor faţă de Justiţie – noile reglementări privind răspunderea magistraţilor, promovarea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau confiscarea extinsă a averilor. În privința luptei împotriva corupţiei, oficialii britanici au privit cu interes adoptarea noii Strategii Naţionale Anticorupţie.
Totodată, au fost trecute în revistă domeniile în care România a beneficiat de asistenţă din partea Marii Britanii, precum probaţiunea, lupta anticorupţie şi recuperarea creanţelor.
”Cheia succesului reformei în Justiţie este dialogul, dar şi continuitatea. Astfel, după ce vom pune în aplicare, în 2012, Codul de procedura civilă, în 2013 ne vom concentra pe legislaţia penală – Codul penal şi de procedură penală. Mai apoi, însă, sistemul judiciar român va intra într-o nouă etapă, la fel de importantă ca cea a reformei legislative – aceea a implementării şi asimilării propriu-zise a noilor texte normative. Guvernul va asigura finanţarea şi logistica necesară, urmând ca sistemul să facă dovada eficienţei şi maturităţii sale, prin aplicarea corectă şi unitară a noilor Coduri”, a precizat Cătălin Predoiu.
Acesta a ținut să sublinieze sprijinul acordat de Europa în acest proces, afirmând că reforma justiției este de ”egal interes atât la noi în țară, cât și în celelalte state UE”.
”Oficialii europeni, dar şi partenerii din statele membre ne-au susţinut mereu în acest proces, reforma spaţiului judiciar din România fiind de egal interes atât la noi în ţară, cât şi în celelalte state UE, din perspectiva consolidarii pieţei unice şi circulaţiei mărfurilor, capitalurilor şi forţei de muncă”, a spus Cătălin Predoiu, după finalizarea întrevederii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News