Preda: Miza asocierii USL-UDMR, izolarea PDL și domesticirea președintelui
Europarlamentarul PDL Cristian Preda afirmă, duminică, într-o postare pe blogul personal, că asocierea USL - UDMR ar avea ca scop izolarea PDL în plan european, precum și revizuirea Constituției, în vederea, printre altele, a diminuării rolului președintelui. Democrat-liberalul preconizează că soluția va fi testată pe Traian Băsescu, căruia "i se va recita, spre domesticire", art. 69 din textul actual al Legii fundamentale.
În opinia europarlamentarului PDL, cooptarea UDMR la viitoarea guvernare de către USL, care are deja două treimi din Parlament, este doar pentru a asigura actualei puteri o majoritate de trei pătrimi, în scopul de a deveni o "super-majoritate", obiectivele fiind deja stabilite.
"Dacă s-ar ajunge la un guvern uselisto-maghiar, ar fi vorba de asocierea unor partide care aparțin celor trei mari familii politice europene: cea socialistă (din care face parte PSD), cea liberală (reprezentată de PNL) și cea mai influentă dintre toate, familia populară (din care face parte și UDMR). La ce bun? Un scop ar fi izolarea PDL în plan european, fiindcă USL nu și-a revenit din șocul dezavuării de astă-vară. Nu e exclus ca UDMR să meargă pe acest drum. Din motive diferite de cele useliste. Dacă USL vrea să recâștige onorabilitatea europeană în fața publicului din România, susținând că toți europenii sunt la putere la București, în schimb facțiunea dominantă din cadrul Uniunii maghiare își dorește ca, prin prezența ei în guvern, să slăbească influența lui Orban Victor asupra comunității maghiare de la noi, fiindcă premierul de la Budapesta l-a susținut până acum foarte ferm pe principalul adversar al UDMR, și anume L. Tokes", a scris Cristian Preda pe blog, într-o postare intitulată "Super-majoritate".
Un alt motiv pentru care USL dorește asocierea cu UDMR este, în opinia democrat-liberalului, atent la declarațiile post-electorale, "chestiunea revizuirii Constituției". "Public, s-a sugerat că ar fi dispute despre recunoașterea articolului 1. Nu este, de fapt, singura miză. USL caută probabil aliați pentru menținerea bicameralismului, ca și pentru o diminuare a rolului președintelui în economia generală a regimului viitor. Foarte probabil, soluția va fi testată chiar în regimul actual, și anume pe Traian Băsescu. Căruia i se va recita, spre domesticire, articolul 96 din textul actual al Constituției", a mai notat Cristian Preda.
Europarlamentarul susține că nu ar fi exclus ca articolul 96 din Constituție, articol care îi dă dreptul Parlamentului să-l pună sub acuzare pe președintele României pentru înaltă trădare, "să fie un reper important în lunile care ne separă de alegerile prezidențiale!"
Iată ce prevede art. 69 din Constituția României:
CAPITOLUL II
Preşedintele României
ARTICOLUL 96
Punerea sub acuzare
(1) Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor, pot hotărî punerea sub acuzare a Preşedintelui României pentru înaltă trădare.
(2) Propunerea de punere sub acuzare poate fi iniţiată de majoritatea deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui României pentru a putea da explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.
(3) De la data punerii sub acuzare şi până la data demiterii Preşedintele este suspendat de drept.
(4) Competenţa de judecată aparţine înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Preşedintele este demis de drept la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News