Data actualizării:
Data publicării:

Prea multă vitamina D vă poate face rău. Un bărbat a crezut că are cancer după o supradoză. Când devine toxică

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Prea multă vitamina D vă poate face rău. Un bărbat a crezut că are cancer după o supradoză. Când devine toxică / Foto: Pixabay, de Steve Buissinne
Prea multă vitamina D vă poate face rău. Un bărbat a crezut că are cancer după o supradoză. Când devine toxică / Foto: Pixabay, de Steve Buissinne

Află în articol ce se poate întâmpla dacă iei prea multă vitamina D.

Medicii avertizează asupra pericolelor la care vă expuneți luând prea multă vitamina D, după ce un bărbat s-a îmbolnăvit atât de mult, încât medicii se temeau că ar putea avea cancer, scrie Daily Mail.

Pacientul din Kent, Marea Britanie, a slăbit 12 kilograme în trei luni, după ce a suferit de vărsături constante, diaree și dureri de stomac. Simptomele i-au apărut la o lună după ce a luat zilnic un cocktail de 20 de suplimente fără prescripție medicală, ceea ce a echivalat cu o doză de vitamina D de 375 de ori mai mare decât cea recomandată de medici. 

Bărbatul a fost internat în spital, iar cadrele medicale i-au făcut o serie de investigații pentru a vedea dacă bărbatul are cancer. Testele de sânge au arătat că nivelul său de vitamina D era de șapte ori peste normal și că suferise leziuni renale acute. El a fost ținut în spital mai mult de o săptămână și i s-au administrat medicamente și perfuzii pentru a elimina suplimentele din organism.

Medicii care l-au tratat au avertizat că acest caz "subliniază și mai mult potențiala toxicitate a suplimentelor care sunt în mare măsură considerate sigure".

Doza recomandată de vitamina D

Vitamina D, numită și vitamina soarelui, ajută la reglarea cantității de calciu din organism, menținând oasele, dinții și mușchii sănătoși. Sfatul medicilor este ca toată lumea ar trebui să ia în considerare un supliment zilnic de vitamina D în timpul toamnei și iernii.

Sfatul rețelei publice de sănătate din Marea Britanie (NHS) este că toată lumea ar trebui să ia zilnic un supliment de vitamina D în timpul toamnei și iernii.

Dar o cantitate prea mare poate duce la acumularea de exces de calciu în organism, făcând rinichii să lucreze mai mult pentru a-l filtra.

Adulții și copiii cu vârsta peste un an sunt sfătuiți să nu consume mai mult de 400 de Unități Internaționale (UI) de vitamina D pe zi.

Un caz recent dezvăluit în jurnalul BMJ Case Reports menționează un bărbat care a luat o doză zilnică de 150.000 UI, de 375 de ori cantitatea recomandată.

Când este toxică vitamina D 

Toxicitatea vitaminei D este de obicei cauzată de doze mari de suplimente de vitamina D - nu de dietă sau de expunerea la soare. Acest lucru este cauzat de faptul că organismul reglează cantitatea de vitamina D produsă de expunerea la soare și nici măcar alimentele fortificate nu conțin suficientă vitamina D pentru a deveni toxice.

Principala consecință a toxicității vitaminei D este acumularea de calciu în sânge, cunoscută medical sub numele de hipercalcemie, care poate provoca greață și vărsături, slăbiciune și urinare frecventă. Toxicitatea vitaminei D poate evolua spre dureri osoase și probleme renale, cum ar fi formarea de pietre de calciu.

Dozele mari sunt uneori folosite pentru a trata probleme medicale, cum ar fi deficiența de vitamina D, dar acestea sunt administrate numai sub supravegherea unui medic pentru un interval de timp specificat. Nivelurile din sânge ale vitaminei D trebuie monitorizate în timp ce cineva ia doze mai mari decât cele recomandate în mod normal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel