Data actualizării:
Data publicării:

PREȚ PETROL: Efecte nocive pe care le poate avea scăderea prețului la petrol

Autor: DCNews Team | Categorie: Economie
WhatsApp

Prețul petrolului a scăzut cu aproape 50% față de luna iunie, evoluție ce a condus reducerea inflației sau scăderea prețurilor la combustibil. Însă o cotație mai mică a petrolului ar putea avea și o serie de efecte negative, precum creșterea prețului cărbunelui sau crearea de premise pentru bănci de a ridica dobânzile-cheie, relevă o analiză realizată de  Florin Hănţilă, manager de portofoliu în societatea de administrare a investiţiilor Certinvest.

"Un preţ mai mic al petrolului duce la o inflaţie scăzută, ceea ce în principiu ar trebui să determine băncile să continue politicile monetare laxe, pentru a combate o eventuală deflaţie. Pe de altă parte, fenomenul este mai complex, pentru că, pe termen lung, un petrol în scădere ar duce la o potenţială creştere economică, lăsând loc băncilor centrale să mai ridice dobânzile-cheie", arată Florin Hănţilă.

Printre cele mai afectate economii va fi cea a Rusiei, unde va apărea o criză a contului curent, o depreciere a rublei şi "sincope" de finanţare externă.

De asemenea, Norvegia, unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, va fi afectată negativ de cursul coroană-dolar, având în vedere că dolarul va creşte, ca urmare a achiziţiei de acţiuni din sectoarele ciclice, precum şi de cumpărări de titluri americane de către bănci ale zonelor în curs de dezvoltare, cu scopul de a-şi menţine competitivitatea.

Vezi și: Șoc global: Prețul petrolului distruge afacerile viitorului

Cărbunele, utilizat la producţia de electricitate, va înregistra o creştere de preţ, în timp ce preţurile aferente produselor derivate din petrol vor scădea, legătura fiind direct proporţională.

Un alt sector care ar beneficia de un cost mai scăzut al petrolului este cel de produse chimice, care utilizează multă energie în procesul de producţie.

Pe de altă parte, expertul Certinvest opinează că acesta ar putea fi un moment bun pentru achiziţii de acţiuni la companii de petrol şi gaze.

Certinvest are în administrare active de aproximativ 52 milioane de euro, distribuite în 15 fonduri de investiţii, şi peste 200 de portofolii individuale administrate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel