Data actualizării:
Data publicării:

Prăjitura Siret cu cremă de ness, rețeta originală de cofetărie. N-ai mâncat niciodată ceva mai delicios!

Autor: DCNews Team | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ
Imagine cu rol ilustrativ

Încearcă această rețetă veche de prăjitură. Te vei îndrăgosti de ea. 

Ingrediente

Pentru aluat biscuiți:

 • 100 g unt sau untură

• 1 ou mic

• 220 g făină

• 35 ml apă

• 40 g zahăr pudră pentru aluat + 1 lingură pentru decor

• jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu, stins cu oțet sau zeamă de lămâie

• 1 linguriță de coajă de lămâie

• 1 praf de sare

Pentru cremă:

• 100 g fondant

• 50 g unt

• 2 lingurițe ness-cafe

• puțin rom sau coniac fin

Pentru decor

• 1 lingură glucoză sau miere de albine

• 300 g fondant de cacao

Pentru fondant

•  1 kg zahăr

• 250 g glucoză lichidă sau miere de albine

• 250 ml apă

• cacao

Mod de preparare

Pentru fondant, amestecă zahărul cu apă (trebuie să fie apă doar cât să-l acopere) și pune-l la fiert. Spumează de câte ori este nevoie și șterge marginile cratiței cu un șervet ud, ca să nu se caramelizeze zahărul (capătă aspect urat, maroniu).

Separat, pregătește un bol cu apă trece. După ce fierbe cam 5 minute, fă o probă la sirop și lasă o picătură să cadă în apă rece. Dacă se formează o biluță cleioasă, siropul este gata. Dacă se împrăștie, mai trebuie fiert puțin.

Când siropul este gata, ajuns la consistența dorită, dă-l deoparte și adaugă cacaua și mierea sau glucoza și amestecă bine. Așază vasul în alt vas cu apă rece și amestecă, schimbând apa, până când se răcește și devine foarte puțin călduț.

Toarnă fondantul pe o masă din inox sau marmură (merge și pe o tavă din inox, dar să fie rece, ținută înainte la congelator câteva minute) și întinde-l cu o paletă sau lingură, până când se albește.

Trecem la prepararea prăjiturii

Frământă aluatul fraged și decupează cu un pahar mai mare 20 de biscuiți rotunzi sau ovali, dacă ai forme ovale pentru prăjituri.

Pentru cremă: Pune fondantul pe foc exact cât să se înmoaie puțin și amestecă. Ia-l de pe foc. Adaugă untul moale, la temperatura camerei, cafeaua și romul și amestecă bine cu un tel, până obții o cremă spumoasă. Dacă este prea moale, bagă 10 minute în congelator. Nu prea mult, că se întărește.

Așază biscuiții pe o tavă și pune crema fie cu o pungă tăiată la colț, fie cu lingura. Pune și celălalt biscuite deasupra și apasă ușor.

Încălzește puțin glucoza (1 lingură) cu o lingură de apă și apoi unge prăjiturile deasupra. În felul acesta, fondantul va face o priză mai bună, se va lipi mai bine de biscuite.

Pune fondantul pe foc și încălzește-l, adaugă o lingură de apă și cacaua cernută (1-2 linguri), în funcție de cât de colorat vrei să fie. Dacă este deja colorat, adaugă doar apă.

Scufundă fiecare prăjitură în fondant, atât cât să acopere biscuitele de deasupra, nu tot, apoi așază-l pe un grătar, să se scurgă. La fel procedează cu toate prăjiturile, scrie pofta-buna.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel