Ingrediente
Pentru aluat biscuiți:
• 100 g unt sau untură
• 1 ou mic
• 220 g făină
• 35 ml apă
• 40 g zahăr pudră pentru aluat + 1 lingură pentru decor
• jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu, stins cu oțet sau zeamă de lămâie
• 1 linguriță de coajă de lămâie
• 1 praf de sare
Pentru cremă:
• 100 g fondant
• 50 g unt
• 2 lingurițe ness-cafe
• puțin rom sau coniac fin
Pentru decor
• 1 lingură glucoză sau miere de albine
• 300 g fondant de cacao
Pentru fondant
• 1 kg zahăr
• 250 g glucoză lichidă sau miere de albine
• 250 ml apă
• cacao
Mod de preparare
Pentru fondant, amestecă zahărul cu apă (trebuie să fie apă doar cât să-l acopere) și pune-l la fiert. Spumează de câte ori este nevoie și șterge marginile cratiței cu un șervet ud, ca să nu se caramelizeze zahărul (capătă aspect urat, maroniu).
Separat, pregătește un bol cu apă trece. După ce fierbe cam 5 minute, fă o probă la sirop și lasă o picătură să cadă în apă rece. Dacă se formează o biluță cleioasă, siropul este gata. Dacă se împrăștie, mai trebuie fiert puțin.
Când siropul este gata, ajuns la consistența dorită, dă-l deoparte și adaugă cacaua și mierea sau glucoza și amestecă bine. Așază vasul în alt vas cu apă rece și amestecă, schimbând apa, până când se răcește și devine foarte puțin călduț.
Toarnă fondantul pe o masă din inox sau marmură (merge și pe o tavă din inox, dar să fie rece, ținută înainte la congelator câteva minute) și întinde-l cu o paletă sau lingură, până când se albește.
Trecem la prepararea prăjiturii
Frământă aluatul fraged și decupează cu un pahar mai mare 20 de biscuiți rotunzi sau ovali, dacă ai forme ovale pentru prăjituri.
Pentru cremă: Pune fondantul pe foc exact cât să se înmoaie puțin și amestecă. Ia-l de pe foc. Adaugă untul moale, la temperatura camerei, cafeaua și romul și amestecă bine cu un tel, până obții o cremă spumoasă. Dacă este prea moale, bagă 10 minute în congelator. Nu prea mult, că se întărește.
Așază biscuiții pe o tavă și pune crema fie cu o pungă tăiată la colț, fie cu lingura. Pune și celălalt biscuite deasupra și apasă ușor.
Încălzește puțin glucoza (1 lingură) cu o lingură de apă și apoi unge prăjiturile deasupra. În felul acesta, fondantul va face o priză mai bună, se va lipi mai bine de biscuite.
Pune fondantul pe foc și încălzește-l, adaugă o lingură de apă și cacaua cernută (1-2 linguri), în funcție de cât de colorat vrei să fie. Dacă este deja colorat, adaugă doar apă.
Scufundă fiecare prăjitură în fondant, atât cât să acopere biscuitele de deasupra, nu tot, apoi așază-l pe un grătar, să se scurgă. La fel procedează cu toate prăjiturile, scrie pofta-buna.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- A murit Naomy, cea mai controversată vedetă a anilor 2000
- Când începe explorarea Cartofului de Aur, cel mai "scump" asteroid din spațiu, estimat la 10.000 de cvadrilioane de dolari. NASA a făcut anunțul
- Semafoarele care educă șoferii. Titi Aur: Spania are de foarte mult timp introdus acest sistem. E demonstrat 100% că sunt utile / video
- Adrian Negrescu: Va fi primul Paște fără miel pentru majoritatea românilor, în condițiile în care prețul cărnii a atins un nivel fără precedent în ultimii 30 de ani
- Weekendul 19-21 aprilie, marcat de un eveniment nemaiîntâlnit din 1941 încoace. Daniela Simulescu: Nu ne plictisim deloc zilele ce urmează!
- Prima luptă între un pilot uman și un avion controlat de inteligența artificială: Un "moment de transformare în istoria aerospațială"
- Chirieac, după riposta Israelului asupra Iranului: S-ar putea să încheiem această pagină neagră din istoria Orientului Mijlociu
- Paradox cu judecătoarea care nu știa că Sebi a murit. Motivul pentru care a făcut „gogonate“ în sala de judecată / video
- Klaus Iohannis, în Republica Coreea. E prima țară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relațiile la nivel de Parteneriat Strategic, semnat în 2008
- Au început să apară supermarketuri low-cost. Locuitorii se declară încântați de prețurile mult mai mici ale produselor