Prăjitură secuiască. Rețeta veche din 1938
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Sursa foto: captura video YouTube MaraCuisine
Sursa foto: captura video YouTube MaraCuisine
Suntem abia la jumătatea săptămânii, dar deja te gândești ce să mai mănânci bun în weekend? Îți recomandăm această prăjitură secuiască.

Ingrediente

- 210 g făină
- puțină sare
- 330 g zahăr pudră
- 140 g unt
- 5 ouă
- 1 albuș de ou
- 1 borcan marmeladă de coacăze (sau orice altă marmeladă dulce-acrișoară: de vișine, corcodușe, caise, gutui, zmeură etc)
- 210 g nuci măcinate
- 40 g pesmet
- puțin unt pentru uns tava
- puțină făină pentru suprafața de lucru
- zahăr pentru pudrat prăjitura

Cum se prepară

Se face un aluat fraged din 210 g făină, puțină sare, 80 g zahăr pudră, 140 g unt și 1 ou. Aluatul se lasă la rece, în frigider, aproximativ 30 minute. Pe o suprafață plană presărată cu făină, aluatul se întinde într-o foaie de mărimea tăvii pe care dorim să o folosim (o tavă normală de plăcintă).

Foaia de aluat se pune în tava unsă cu unt, având grijă ca aluatul să fie ridicat puțin și pe marginea tăvii (cam de grosimea unui deget). Peste aluat se întinde marmelada într-un strat uniform.

Se pregătește o compoziție din 250 g zahăr pudră amestecat bine cu 4 ouă întregi și un albuș bătut spumă (când punem albușul spumă, amestecăm foarte ușor cu o spatulă până când este integral încorporat în compoziție), potrivit reteteistorice.ro. Se adaugă 210 g nuci măcinate și 40 g pesmet, continuând a amesteca foarte ușor. Compoziția se pune uniform peste marmeladă.

Se dă prăjitura la cuptor la foc potrivit. Când e gata, se scoate tava din cuptor, se pudrează cu zahăr prăjitura și se lasă să se răcească bine în tavă. Se taie în bucăți dreptunghiulare micuțe și se servește.

Vezi și:  Gogoși cu drojdie. Rețeta din 1957 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel