Data publicării:

Prăjitura "Roua dimineții", rețeta. Desertul delicios cu cremă de vanilie

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay (RitaE)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay (RitaE)

Prăjitura "Roua dimineții" este un desert delicios cu cremă de vanilie.

Ingrediente

- 200 g făină
- 200 g unt
- 150 g zahăr
- esenţă vanilie
- 2 ouă
- 1 pliculeţ praf de copt
- 80 g smântână
- 2 linguri cacao
- 2 linguri lapte

Pentru biluțele de brânză

- 4 linguri zahăr
- 4 linguri fulgi de cocos
- 200 g brânză de vaci
- 1 gălbenuş

Pentru stratul de cremă

- crema de vanilie
- 100 ml smântână pentru frişcă
- 1 lingură zahăr

Pentru ornat

- 100 g ciocolată/3 linguri cacao

Cum se prepară

Combină ingredientele pentru biluţele de brânză şi amestecă bine. Formează-le cu palmele uşor umezite, cu diametrul de 2-3 cm, apoi dă-le deoparte. Bate untul moale cu zahărul şi esenţa de vanilie. Încorporează smântâna, ouăle, urmate de praful de copt şi făină, potrivit retetepractice.ro. Odată omogenizat amestecul, separă o treime din cantitate şi combin-o cu cacaua şi laptele.

Într-o tavă bine unsă, toarnă aluatul alb, deasupra acestuia toarnă aluatul cu cacao şi întinde-l bine, cu grijă ca cele două să nu se amestece. Peste cel de-al doilea strat pune biluţele de brânză, cât mai uniform repartizate, şi împinge-le uşor în adâncime. Dă tava la cuptor pentru 40-50 minute la 180 grade.

Prepară crema de vanilie, las-o să se răcească şi amestec-o bine cu frişca bătută cu zahărul. Ornează prăjitura cu crema rezultată - fie cu poşul, fie întinzând-o cu o spatulă. Deasupra stratului de cremă, rade ciocolată neagră sau pudrează cacao. Dă desertul la frigider pentru cel puțin o oră, înainte de servire.

Citește și:

Cum faci cozonaci pufoși fără frământare. Rețeta rapidă și simplă

Ingrediente

Aluat

1 kg făină 000
50 g drojdie proaspătă
5 gălbenușuri + 1 ou întreg pentru uns
500 ml lapte
100 g unt topit
5 linguri de ulei
150 g zahăr
1 esență vanilie
coaja rasă de la o lămâie sau portocală
un praf de sare

Umplutură

5 albușuri de ou
250 g sâmburi de nucă
50 g stafide
150 g zahăr
2 linguri cacao
esență de rom

Alte ingrediente

ulei pentru uns blatul de lucru
hârtie de copt
zahăr pentru presărat deasupra cozonacilor
100 ml lapte pentru dizolvat drojdia

Cum se prepară

Cerne făina într-un bol încăpător, adaugă sarea și amestecă ușor cu ajutorul unei spatule de silicon. Topește untul în cuptorul cu microunde sau pe foc, apoi dă-l deoparte să se răcorească puțin. Mai departe, încălzește ușor laptele, apoi amestecă-l cu zahărul, esența de vanilie și coaja rasă de lămâie, potrivit paginidebucate.ro. Continuă să amesteci ușor până când zahărul se va topi.

Pune drojdia într-un bol, adăugă peste ea aproximativ 100ml lapte în care dizolvi o lingură de zahăr și una/două linguri de făină. Amestecă bine până la dizolvarea completă a drojdiei și omogenizarea compoziției – aceasta va fi maiaua cozonacului. Las-o deoparte o vreme până când va începe să crească. În continuare, separă gălbenușurile de albușuri și amestecă-le cu cele 5 linguri de ulei.

Încorporează în făina, cu ajutorul unei linguri de lemn sau silicon, maiaua de cozonac crescută, laptele îndulcit și aromat, apoi gălbenușurile amestecate cu ulei și untul topi. Nu frământa, doar amestecă bine câteva minute, cât să ai un aluat omogen, ușor elastic. Unge bila de aluat rezultată cu puțin ulei și acoperă vasul cu un prosop. Pune vasul la loc călduț, ferit de curenți de aer, până când aluatul își va dubla volumul.

Cât timp aluatul de cozonac este la dospit, pregătește umplutura pentru cozonac. Bate albușurile spumă, apoi adaugă câte puțin zahărul, până obții o bezea fermă și lucioasă. Amestecă bezeaua obținută cu restul ingredientelor, respectiv nuca, esența de rom, cacaoa și stafidele. După ce aluatul a crescut, împarte-l în 4 bucăți egale sau în 6, în funcție de dimensiunea tăvilor în care urmează să coci cozonacii.

Unge blatul de lucru cu ulei și întinde o foaie de aluat cu ajutorul mâinilor ușor înmuiate în ulei. Întinde umplutura de nucă pe întreaga suprafață a foii de aluat, rulează ușor, apoi procedează la fel și cu următoarea. În funcție de preferințe, poți adăuga din loc în loc și cubulețe de rahat peste umplutura de nucă. Împletește cele două foi de aluat și pune cozonacul rezultat într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Unge cozonacii cu ou, presară puțin zahăr deasupra lor și lasă-i să stea 10-15 minute în tăvi, la crescut, apoi dă-i la cuptorul preîncălzit, la 200 de grade, pentru aproximativ 30-35 de minute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel