Ingrediente blat:
- ouă 4 buc
- făină 200 g
- zahăr 170 g
- lapte 80 ml
- praf de copt 7 g
- esență de vanilie
Ingrediente cremă:
- mascarpone 250 g
- smântână lichidă pentru frișcă 250 g
- zahăr pudră 100 g
- gem de capsuni 150 g
- esență de vanilie
- frișcă îndulcită 200 g
Ingrediente topping:
- căpșune 1 kg
- gelatină 10 g
- zahăr 100 g
- zahăr vanilat 2 pliculețe
- sucul de la o lămâie
Cum se prepară
Într-un castron mixați 4 albușuri cu un praf de sare până devin spumă. Adăugați 170 g de zahăr și mixați din nou până se dizolvă zahărul și obțineți o cremă tare și sticloasă. Adăugați 4 gălbenușuri, 80 ml lapte și 1 linguriță esență de vanilie. Mixați pâna la omogenizare. Cerneți 200 g făină amestecată cu 7 g de praf de copt. Amestecați bine cu o spatulă de silicon până când devine omogenă. Turnați compoziția într-o tavă de cuptor cu fund detașabil (25X25X8cm) tapetată cu hârtie de copt. Nivelați compoziția cu o spatulă.
Băgați la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 35 de minute. Scoateți tava din cuptor și lăsați blatul să se răcească. Scoateți blatul din tava și tăiați-l la jumătate obținând astfel în 2 foi egale ca grosime. Puneți partea de deasupra a balatului înapoi în tava cu partea tăiată în sus.
Într-un castron ținut la rece (frigider/congelator) puneți 250 g mascarpone și 250 g smântână lichidă pentru frișcă (scoase de la frigider, reci) și mixați până se întărește. Apoi adăugați 100 g zahăr pudră și mixati din nou pentru 2 minute. Nu exagerați cu mixatul ca să nu se taie crema. Adăugați esența de vanilie și 150 g gem de căpșune, potrivit ideideretete.net.
Amestecați cu o spatulă până se omogenizează. Puneți crema peste prima foaie de blat și nivelați cu o spatulă. Puneți deasupra cremei 3-4 căpșune tăiate bucățele mici. Puneți apoi foaia de blat rămasă deasupra cremei și îndepărtați hârtia de copt. Apăsați ușor cu palmele pentru a se lipi blatul de cremă. Bateți cu mixerul 200 ml de frișcă îndulcită, adăugați peste blat și nivelați cu o spatulă. Așezați peste frișcă căpșunele tăiate în jumătate. Opțional, dacă vă mai ramân capșuni, puteți să puneți si bucățele de căpșuni tocate mărunt.
Într-un castron puneți 10 g gelatină (aproximativ 7 foi) și acoperiți cu apa rece. Lăsați foile să se hidrateze conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Între timp puneți la fiert într-o cratiță 500 ml apa cu 100 g zahăr, 2 pliculețe de zahăr vanilat și sucul de la o lămâie. Amestecați până se dizolvă zahărul. Când începe să fiarbă, opriți focul și adăugați gelatina scursă bine de apă. Amestecați pana se dizolvă gelatina.
Lăsați să se răcească și turnați apoi peste stratul de căpșune. Băgați tava la frigider și lăsați 12 ore. Când stratul de gelatină s-a întărit, scoteți din tavă și tăiați în porții potrivite.
Vezi și: Cornuri pufoase făcute în casă. Rețeta de weekend
BONUS: Tulumba, prăjitura turcească adorată de iubitorii de dulciuri
Ingrediente
500 ml apă
2 linguri unt
3 ouă
350 g făină
1 lingură amidon
3 linguri griș
ulei pentru prăjit
Pentru sirop
500 g zahăr
500 ml apă
2 linguri zeamă de lămâie
Cum se prepară
Pune apă într-o cratiţă la foc, apoi adaugă untul şi lasă-l să se topească complet. Adaugă făina şi amestecă energic pentru 2-3 minute, până când aluatul devine fin şi nelipicios. Scoate-l din cratiţă şi lasă-l deoparte să se răcească.
În răstimp, pregăteşte siropul: combină apa cu zahărul şi amestecă-le la foc mediu. Când siropul începe să fiarbă, adaugă zeama de lămâie şi stinge focul, potrivit retetepractie.ro.
Când aluatul s-a răcit, pune-l într-un bol de mixer, împreună cu grișul şi amidonul. Bate compoziţia adăugând ouăle pe rând, lăsând amestecul să se omogenizeze după fiecare ou în parte. Când aluatul devine omogen şi lipicios, mută-l într-un poș de ornat cu vârf stea, cât mai mare.
Pune uleiul într-o cratiţă cât mai mare în diametru. Formează tulumba de 3-4 cm lungime, presând poşul şi tăind cu o foarfecă pentru a delimita între fiecare 2. Prăjeşte-le la foc mic şi întoarce-le când se rumenesc. Scoate desertul, scurge-l de uleiul în exces şi mută-le direct în sirop. Lasă-le în sirop pentru 2 minute, apoi aşază-le pe platoul de servire.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Horoscop 25 aprilie: Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care nu trebuie să mai amâne o discuție delicată! Nu vei scăpa
- O nouă escrocherie face ravagii în Franța. Ce este metoda "cetățeanul român"
- Mircea Badea, propunere tare pentru șoferii de mașini electrice: Ori protejezi natura, ori ce faci?!
- Salariu minim mai mare decât cel minim pe economie și șase salarii compensatorii pentru toți angajații din bănci. Acordul parafat miercuri cu sindicatele
- Satul în care vin turiști din Austria, Germania, Belgia și de peste Ocean. Tanti Emilia dezvăluie secretele ciorbei de miel: ”Este regele ciorbei”
- Acoperiș pe toate blocurile. Sociologul Bulai vine cu o idee inedită, ca la țară, dar cu ”super rentabilitate”: Micul Paris pe bune!
- Ucraina a refuzat ca o stradă din Odesa să se numească Mihai Eminescu. Ce variante au fost acceptate
- Mugur Ciuvică a spus cine ar fi cel mai bun președinte pentru România: E la ani lumină față de orice contracandidat / video
- Loto 6/49. Rezultatele tragerilor de joi, 25 aprilie, 2024. Report cumulat la Noroc de peste 1,85 milioane de euro
- Iohannis zice că "economia României nu șchioapătă". Coșea: Bineînțeles că nu, pentru că se târâie ca un melc. Ce îi trebuie pentru a deveni "tigru"
- Cum fac criminaliștii percheziția informatică. „Nu întotdeauna este prezent și suspectul”
- Chirieac, după Ciolacu a reamintit că nu a pierdut alegeri de când conduce PSD: Singurele care contează sunt prezidențialele
- Weekendul în care cei tupeiști vor câștiga: Vor primi oportunități și nu le va păsa de gura lumii