Prăjitură cu cacao. Rețeta din 1974
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
E luni, început de săptămână, dar nimic nu îți poate sta în cale dacă vrei să te bucuri de un desert bun, de casă. Avem și o propunere: prăjitura cu cacao, după o rețetă veche.

Ingrediente

- 250 g zahăr
- 60 g unt
- 1 ou
- 250 g făină
- 1 cană lapte
- 2 linguri cacao
- 1 plic praf de copt
- puțină esență de vanilie
- puțină sare
- miezul de la 10 nuci
- puțin unt și puțină făină pentru uns și tapetat tava
- puțin zahăr pudră

Cum se prepară

Untul se freacă cu zahărul, apoi se adaugă oul, laptele, făina, cacaoa, praful de copt, esența de vanilie și puțină sare și se amestecă foarte bine, potrivit reteteistorice.ro. Se toarnă compoziția într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu făină.

Miezul de nucă pisat mai mare (nu măcinat) se presară pe întreaga suprafață a prăjiturii. Se pune tava la cuptor. Când e coaptă prăjitura, se scoate tava din cuptor și se lasă să se răcească.

Se scoate prăjitura din tavă, se taie în bucăți pătrate și se pudrează cu zahăr. Se servește.

Vezi și: Prăjitură secuiască. Rețeta veche din 1938

BONUS: Prăjitură ardelenească. Rețeta veche din 1943

Ingrediente

Aluat:

250 g unt
100 g zahăr pudră
350 g făină
1 gălbenuş de ou
puţină esenţă de vanilie
puţină sare

Umplutură:

8 ouă
180 g zahăr pudră
zeama de la o jumătate de lămâie
2 linguri pesmet
3 linguri griș
300 g smântână
100 g stafide
puţină sare

Alte ingrediente:

- puţin unt şi puţină făina pentru uns şi tapetat tava

- zahăr pentru pudrat prăjitura

Cum se prepară

Se frământă aluatul din 250 g unt, 100 g zahăr pudră, 350 g făină, 1 gălbenuş de ou, puţină vanilie şi puţină sare. Se lasă, apoi, la frigider, pentru aproximativ 30 minute, să se întărească puţin.

Se bat bine 8 gălbenuşuri de ou cu 180 g zahăr pudră. Se adaugă zeama de la o jumătate de lămâie, 2 linguri pesmet, 3 linguri de griș, 300 g smântână, 100 g stafide şi spuma de la cele 8 albuşuri (când se adaugă spuma de albuş, se amestecă foarte ușor compoziţia cu o lingură, până când este încorporată întreaga spumă în compoziţie), potrivit reteteistorice.ro.

Se ia aluatul de la frigider şi se împarte în două. Se întinde prima foaie de aluat, care se pune într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină. Se pune umplutura peste aluat (într-un strat uniform). Se întinde a doua foaie de aluat şi se pune peste umplutură, în tavă

Se înţeapă prăjitura cu o furculiţă din loc în loc şi se pune tava la cuptor pentru aproximativ 40 minute (până când se rumeneşte frumos). Când e gata, se scoate din cuptor, se lasă să se răcească și se taie în tavă.

Vezi și: Prăjitura București. Rețeta vremurilor de altădată

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel