Data publicării:

Prăjitura Caroline. Desertul adorat în perioada comunistă

Autor: Ema Apostu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Felicity Tai)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Felicity Tai)

Prăjitura Caroline este unul dintre cele mai iubite deserturi din perioada comunistă. Iată cum se prepară...

Alegeri prezidentiale 2024

Ingrediente

- 300 gr ponci
- 1 pandişpan de 1 cm grosime (copt în tavă de 30 x 20)
- 100 gr crema de ciocolată (sau gem picant-caise, salcâm)
- fondant de cacao (cantitate variabilă în funcţie de câte bucăţi doriţi să faceţi)
- ganaş de ciocolată (în locul fondantului)

Cum se prepară

Ponciul se prepară în felul următor (asta în cazul în care nu îl aveţi deja gata făcut în congelator). Margini de tort/doboş sau orice alte prăjituri cu creme (marginile sunt căzăturile de la prăjituri obţinute în urma nivelării lor) se amestecă cu puţin gem de caise sau magiun sau un jeleu de salcâm sau ce altceva doriţi, circa 3-4 linguri, dar asta depinde de cantitatea de margini pe care o aveţi.

Se adaugă câteva linguri de fructe confiate, nucă de cocos dacă vă place gustul şi puţină esenţă de rom. În cazul în care nu aveţi destulă cremă în căzături, se mai poate adăuga puţină ciocolată topită sau puţin unt şi cacao. Totul se pune într-un castron şi se frământă cu mâna până obţinem un amestec omogen şi care se poate modela. Atenţie, amestecul nu trebuie să fie foarte moale pentru că altfel nu îşi va putea păstra forma pe care urmează să o modelăm, potrivit reteteculinare.ro.

Pandişpanul se porţionează în bucăţi de 2 cm pe 2 cm. Fiecare pătrăţel de pandişpan se unge cu un strat subţire de cremă de ciocolată/cacao sau cu un strat subţire de gem (eu am folosit jeleu de salcâm) apoi se ia cu linguriţa din amestecul de ponci şi se formează biluţe care se aplică pe suprafaţa pătrăţelelor de pandişpan.

Cu ajutorul a trei degete (degetul mare, arătătorul şi degetul mijlociu) se începe modelarea biluţei. Se prinde între cele trei degete şi prin presare uşoară şi tragere în sus se formează piramidele. În mod normal, dacă ponciul este destul de tare, pe piramidele formate trebuie să rămân urma degetelor (ca nişte şanţuri).

Se răsuceşte puţin de tot în sensul acelor de ceasornic. Dacă amestecul de ponci este mai moale dar totuşi îşi menţine forma, şanţurile pot lipsi şi atunci nici nu mai trebuie să răsuciţi piramida. 

După ce am terminat toate pătratele de asamblat, le punem la frigider să se întărească ponciul bine de tot. Între timp, fondantul se topeşte până la lichefiere la baia de abur şi se amestecă cu cacao (1-2 linguri). Se strecoară printr-o sită deasă şi se pune într-o cană care are un cioc (pentru a putea turna lichidul mai uşor). În cazul în care nu aveţi fondant şi nu doriţi să îl preparaţi se poate înlocui cu ganaş de ciocolată neagră (lapte).

Ganaşul se pregăteşte astfel ... 300 ciocolată amăruie sau de lapte după preferinţă, 200 ml frişcă lichidă şi 50 gr unt se pun toate într-un vas şi se pun la fiert. Când laptele de frişcă este fierbinte dar nu fierbe se ia de pe foc şi se amestecă bine până se topeşte toată ciocolată. Apoi se trece printr-o sită fină ca să scăpăm de eventualele cocoloaşe rămase, se pune într-un recipient cu cioc şi aşa cald se toarnă peste prăjiturile pe care le avem deja pregătite.

Înainte de a turna fondantul sau ganaşul peste prăjituri, ele se aranjază pe un grătar care este montat deasupra unei tăvi, pentru a putea recupera lichidul scurs. Se decorează cu fulgi de cocos sau se face o avelină de ciocolată pe una din laturi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel