Prag abuz serviciu - 9000 lei. Ciucă: Am decis să susținem propunerea Ministerului Justiției
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Modul de gestionare a granturilor ar putea fi debirocratizat. Ce i-a cerut Ciucă ministrului Burduja. Sursa foto: Gov.ro
Modul de gestionare a granturilor ar putea fi debirocratizat. Ce i-a cerut Ciucă ministrului Burduja. Sursa foto: Gov.ro
Nicolae Ciucă a făcut un anunț de ultimă oră.

Premierul a transmis că susține propunerea Ministerului Justiției privind pragul de 9000 de lei la infracțiunea de abuz în serviciu.

„În această seară, am decis să susținem propunerea Ministerului Justiției privind pragul de 9000 de lei la infracțiunea de abuz în serviciu. L-am mandatat pe liderul grupului PNL de la Camera Deputaților, Gabriel Andronache, să depună acest amendament în numele Partidului Național Liberal, în vederea susținerii și adoptării lui”, a transmis Nicolae Ciucă.

VEZI ȘI: Oameni vs. roboți și pierderea locurilor de muncă. Pronosticul lui Hartmann / video - https://www.dcnews.ro/oameni-vs-roboti-si-pierderea-locurilor-de-munca-pronosticul-lui-hartmann-video_910630.html

Ministerul Justiţiei a anunţat, miercuri, că va susţine adoptarea de către Camera Deputaţilor a unui prag de 9.000 de lei la infracţiunea de abuz în serviciu.

Potrivit unui comunicat al MJ, în legătură cu infracţiunea de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul penal, decizia Curţii Constituţionale a României 392/2017 prevede la paragraful 55 - "(...) Curtea, fiind ţinută de obligaţia de a interpreta o dispoziţie legală în sensul de a produce efecte şi pentru a da, astfel, un sens constituţional acesteia - a se vedea în acest sens Decizia 223 din 13 martie 2012, consideră necesară instituirea unui prag al pagubei şi circumstanţierea vătămării produse prin comiterea faptei, elemente în funcţie de care să se aprecieze incidenţa sau nu a legii penale".

De asemenea, arată sursa citată, potrivit paragrafului 56 al aceleiaşi decizii - "(...) Curtea subliniază că legiuitorul are obligaţia de a reglementa pragul valoric al pagubei şi intensitatea vătămării dreptului sau interesului legitim rezultate din comiterea faptei în cuprinsul normelor penale referitoare la infracţiunea de abuz în serviciu, pasivitatea acestuia fiind de natură să determine apariţia unor situaţii de incoerenţă şi instabilitate, contrare principiului securităţii raporturilor juridice în componenta sa referitoare la claritatea şi previzibilitatea legii".

"Nu există nicio referinţă concretă în deciziile Curţii Constituţionale a României sau în avizele Comisiei de la Veneţia cu privire la valoarea economică sau financiară a unui astfel de prag valoric pentru infracţiunea de abuz în serviciu", precizează Ministerul Justiţiei, care adaugă că pentru dezbaterile din Camera Deputaţilor asupra proiectului de lege privind nivelul pragului la infracţiunea de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul penal va susţine adoptarea unui prag de 9.000 de lei.

Senatul a adoptat, în şedinţa de plen de miercuri, proiectul de lege al Guvernului pentru modificarea Codului penal şi a altor acte normative, pentru punerea în acord cu decizii ale Curţii Constituţionale, prin care pragul pentru abuzul în serviciu, care se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani, se stabileşte la 250.000 de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel