Data publicării:
Poziția SUA cu privire la un ”război total” în Orientul Mijlociu
Află în articol cum văd Statele Unite ale Americii situația din Orientul Mijlociu.
Administrația SUA a declarat că îngrijorările cu privire la izbucnirea unui conflict mai amplu între Israel și militanții Hezbollah sunt „exagerate”, chiar dacă unii oficiali israelieni semnalează că represaliile feroce ar putea veni în curând.
Israelul și SUA au învinuit gruparea militantă cu sediul în Liban pentru un atac care a ucis în weekend mai mulți copii în Înălțimile Golan ocupate de Israel. Hezbollah a negat ferm orice implicare. Duminică seară, cabinetul de securitate al Israelului le-a dat premierului Benjamin Netanyahu și ministrului apărării, Yoav Gallant, autorizația pentru un atac militar ca răspuns.
Înalți oficiali israelieni folosesc public un limbaj dur pentru a avertiza gruparea Hezbollah că ar putea izbucni oricând mai multe lupte.
„Suntem în pragul unui potențial război regional sau mondial. Iranul este în spatele tuturor agresiunilor din regiune, iar ambițiile sale sunt globale. Uciderea acestor copii nevinovați a depășit o linie roșie”, a declarat Fleur Hassan-Nahoum, trimisul special al Israelului pentru afaceri externe, într-un mesaj text.
Gregory Meeks, democrat din New York care ocupă un loc important în Camera Reprezentanților pentru afaceri externe, a avertizat, de asemenea, că regiunea se zbate între pace și un „război total”, în timp ce vorbea la CNN luni dimineață.
Previziuni ”exagerate”
Dar previziunile privind un război total sunt „exagerate”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, citând „conversațiile pe care le-au avut”.
„Credem în continuare că o soluție diplomatică poate funcționa. Acolo ar trebui să se concentreze energiile noastre - nu pe o soluție militară, cu siguranță nu pe o soluție militară care implică direct armata Statelor Unite”, a adăugat Kirby.
Pe măsură ce temperatura crește în regiune, cresc și îngrijorările. Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a amenințat duminică că va trimite trupe în Israel pentru a interveni în numele palestinienilor. Germania a cerut Iranului și altor țări să prevină escaladarea, iar companiile aeriene au suspendat rute și au anulat zboruri către Beirut luni, pe fondul temerilor legate de escaladare.
Casa Albă „încearcă să nu alimenteze retorica israeliană de dreapta cu privire la inevitabilitatea intrării în război. Nu are rost să spunem lucruri de rău augur. ... Escaladarea nu este inevitabilă”, a declarat Aaron David Miller, un fost negociator pentru pace în Orientul Mijlociu.
O echipă de oficiali israelieni a declarat pentru Reuters că Israelul dorește să afecteze gruparea Hezbollah fără să declanșeze un război regional.
Totuși, Hassan-Nahoum a spus că „Hezbollah, susținută de Iran, știe ce are de făcut dacă nu vrea un război”. Ministrul libanez de Externe, Abdallah Bouhabib, a declarat că militanții se vor retrage dacă Israelul încetează să-i mai atace.
Potențialul de escaladare
Senatorul american Ben Cardin, care prezidează Comisia pentru Relații Externe a Senatului, a declarat că este o „situație fierbinte” între Israel și Hezbollah în acest moment.
„De fiecare dată când se întâmplă ceva cum am văzut în ultimele două zile, crește potențialul de escaladare. Este foarte îngrijorător. Șansele ca așa ceva să se întâmple din nou sunt destul de mari”, a declarat el într-un interviu.
Senatorul american Thom Tillis a susținut că Israelul trebuie să răspundă decisiv: „Israelul trebuie să ia măsurile necesare în funcție de natura acelui atac cu rachetă care a ucis copii. Trebuie să sprijinim orice ar face”, a declarat el într-un interviu.
Jonathan Lord, director al programului Middle East Security din cadrul grupului de experți Center for a New American Security, a declarat că, indiferent de răspunsul Israelului, „va trebui să așteptăm și să vedem” ce presupune reacția grupării Hezbollah.
„Israelul nu va iniția probabil o invazie terestră a Libanului, având în vedere că o mare parte din forțele sale sunt angajate în Gaza. Dar aș urmări cu atenție semnele de încheiere a operațiunii din Gaza, odihna și echiparea forțelor și repoziționarea acestor forțe în nord”, a declarat Lord, conform POLITICO.
El a adăugat: „Israelul nu a ajuns încă acolo, dar nu aș fi prea optimist în privința situației”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News