Data actualizării:
Data publicării:

Poziția în care doarme câinele tău spune multe despre el

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Poziția în care doarme câinele tău spune multe despre el / Foto: Pixabay, de Viveka Rosin
Poziția în care doarme câinele tău spune multe despre el / Foto: Pixabay, de Viveka Rosin

Știai că poziția în care doarme câinele tău nu este una întâmplătoare?

Știai că pozițiile în care doarme câinele tău spun multe despre el? Află că dacă câinele doarme culcat pe o parte, este alert, gata să sară în orice moment pentru a respinge pericolul, scrie bb.lv.

Dacă câinele s-a ghemuit ca o minge, acest lucru poate indica atât vigilența animalului, cât și faptul că îi este pur și simplu frig. Dacă câinele doarme pe o parte, fără a-și acoperi gâtul și burta, se simte în siguranță.

Dacă câinele doarme pe spate, este complet relaxat și se bucură de asta. Cățeii și câinii tineri sub un an dorm adesea pe burtă cu labele depărtate. Această postură vorbește despre energia câinelui, disponibilitatea de a se trezi și de a se juca în orice secundă.

Animalele de companie visează?

Mulți proprietari de animale de companie au observat de mai multe ori că animalele în somn își zvâcnesc labele, dau din coadă și mârârie. Toate acestea par să indice faptul că câinele se află într-un tărâm al viselor, scrie zakon.kz. De mult timp, proprietarii și oamenii de știință se contrazic cu privire la faptul dacă animalele de companie au sau nu vise. Să vedem ce spune știința despre asta.

Din istoria studiului somnului


Cercetătorii care au studiat activitatea electrică a creierului animalelor au publicat ]n anul 1977 un raport în revista "Physiological Behavior".  Oamenii de știință au observat modelele de somn ale mai multor câini în același timp. S-a putut afla că subiecții și-au petrecut 21% din somn într-o stare de somn, 12% în faza REM și 23% din timp în faza profundă. În restul timpului, adică 44%, câinii erau treji.

Astfel, a devenit clar că structura somnului animalelor noastre de companie este foarte asemănătoare cu cea umană. La fel ca oamenii, câinii au faze de somn REM, când există o mișcare rapidă a ochilor și somn lent. În mod surprinzător, câinii dorm până la 16-18 ore pe zi.

S-a dovedit că tocmai în faza de somn REM la câini, pleoapele, labele se zvâcnesc și pot scoate sunete. În această fază, ei văd vise.

Ce arată studiile

Datele oamenilor de știință sunt confirmate de studii recente. Neuroștiința Matt Wilson, profesor de științe cerebrale și cognitive la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, și colegii săi, pentru a înțelege mai bine natura viselor, au implantat electrozi în creierul animalelor și au înregistrat activitatea neuronilor. Primii subiecți de testare ai profesorului Wilson au fost rozătoarele de laborator.

Oamenii de știință și-au început observațiile examinând funcția activității creierului la șobolani în diferite stări. În primul rând, toate activitățile au fost înregistrate în timp ce rozătoarele alergau prin labirinturi. În același timp, oamenii de știință au creat condiții pentru ca șoarecii să se miște în mod semnificativ: au inclus două tipuri de semnale sonore. În timp ce redau unele sunete, au trebuit să alerge spre dreapta, în timpul altora - spre stânga. Dacă șoarecii au făcut totul bine, au primit bucăți de ciocolată ca premiu.

După aceea, specialiștii au observat cum funcționează neuronii când șobolanii dormeau. S-a dovedit că într-un vis se repetă același proces de activitate cerebrală pe care l-au generat rozătoarele în timpul călătoriei prin labirint. În plus, în vis, au reacționat la semnalele sonore și au alergat mental în direcția în care așteaptă ciocolata drept premiu. Mai mult decât atât, oamenii de știință au putut identifica exact în ce parte a labirintului se mișcă animalul adormit, deoarece fiecare parte a labirintului avea modele distincte la care neuronii vizuali au răspuns.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel