Data actualizării:
Data publicării:

Povestea teribilă a combinatului chimic din Giurgiu, ”dăruit” de ruși. A ucis nu doar trandafirii din Ruse, dar și oamenii. ”E clor, nu e ceață”

Autor: Irina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
imagine cu rol ilustrativ, sursă pexels
imagine cu rol ilustrativ, sursă pexels
Combinatul chimic din Giurgiu ar fi fost poziționat strategic ca să moară... ai lor. 

Sociologul Alfred Bulai a vorbit despre schimburile economice din comunism, ce depășeau logica pieței. În emisiunea ”Nod în Papură”, Alfred Bulai a spus: ”Combinatul chimic de la Giurgiu fusese combinat în anii `50 în Rusia, l-au demontat și ni l-au dat nouă. Erai obligat la schimburile astea. Combinatul făcea clor”. 

”Știi de ce l-au pus acolo? Ca să vezi dimensiunea politică” a continuat Alfred Bulai, în dialog cu jurnalistul Val Vâlcu: ”Era foarte poluat, de aia îl și schimbaseră. Îl puseseră de așa natură, încât 90% din clorul pe care-l emana - atenție, așa era sistemul, se regla prin supape- ajungea la Ruse, datorită curentului. Au avut morți”. 

Val Vâlcu a dat un exemplu în oglindă: ”La fel e la Galați, au pus combinatul siderurgic spre Brăila, nu știu dacă au vrut sau a fost întâmplător, dar vântul bate dinspre Galați spre Băila”. 

”Asta e la noi, dar aici (la Giurgiu n.r.) era clar o mică golăneală pentru prietenii lor, bulgarii” a spus sociologul. Alfred Bulai a amintit că ”a fost o problemă mare de tot, au avut procese multe cu noi, aveau plantații de trandafiri și de legume. S-a terminat cu orice trandafir... Și au avut morți, cu intoxicații!”. Sociologul a povestit și o experiență personală: ”Când mă duceam în stagiu la Giurgiu, era ceață. Am zis că e cam deseori ceață, foarte multe ceață. Și mi-a spus unul: e clor, nu e ceață!”.

Citește și: EXCLUSIV  Povestea celor 2000 de Oltcit-uri fabricate pentru Canada. Bulai: O știu pentru că știu pe cineva care a cumpărat. Furaseră tot

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel