Povestea lui Elizabeth Bathory, contesa care ucidea fecioare şi se scălda în sângele lor. Nu a fost judecată niciodată
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Elizabeth Bathory, unul din cei mai mari criminali din istorie / Foto: WikiCommons
Elizabeth Bathory, unul din cei mai mari criminali din istorie / Foto: WikiCommons
Şi maghiarii au Dracula lor! Contesa Elizabeth Bathory este unul dintre cei mai cunoscuți criminali din istorie. În efortul de a-şi păstra tinereţea, ucidea fecioare și făcea baie în sângele lor.

Este posibil ca Vlad Ţepeş să nu fi fost singura inspirație a scriitorului Bram Stoker pentru personajul Dracula. Mulți istorici consideră că poveștile din jurul contesei Elizabeth Bathory (1560–1614) au contribuit la crearea personajului de neuitat. Au existat relatări potrivit cărora ar fi băut sângele din rănile unor tinere fete sau ar fi făcut băi în el, destul de des. Până și înfățișarea ei se potrivește cu imaginea unei femei vampir. Avea ochi căprui închis, păr nergu, strălucitor şi forme voluptoase. Nu este de mirare că mulți au fost dispuși să fie complicele ei.

S-a căsătorit la doar 11 ani

În copilăria lui Bathory, există un incident care ar putea să explice cruzimea ei. O trupă de țigani a venit să distreze curtea familiei. În timp ce erau acolo, a ieșit la iveală vestea că unul dintre ei și-a vândut copiii turcilor. Omul a fost privit ca un dușman și a fost condamnat la moarte. Elizabeth a asistat la execuţia teribilă a acelui om şi este posibil s-o fi impresiont profund.

S-a căsătorit când era, practic, o copilă. În acele vemuri se obişnuia ca nobilii din secolul al XVI-lea să aranjeze căsătoriile copiilor. Prin urmare, la vârsta de 10-11 ani, Bathory a fost logodită cu Ferenc Nadasdy, cu circa 15 ani mai mare decât ea. La scurt timp după aceea, soțul ei a plecat la război împotriva turcilor. Acest lucru a lăsat-o pe Bathory singură și, de cele mai multe ori, făcea aproape orice îşi dorea. În acești primi ani, ea a început să manifeste cruzime față de servitorii ei și de țăranii care-i lucrau pământurile. Avea un comportament ciudat faţă de aceştia şi, totuşi, avea în jurul ei şi foarte mulţii admiratori care-i erau, de multe ori, complici la faptele-i oripilante.

A exploatat şi ucis 650 de fete

Elizabeth Bathory a fost un tip aparte de criminal. Este prima femeie ucigașă în serie cunoscută și singura care a ucis pentru nevoi sexuale, fără influența unui partener dominant de sex masculin. Faptele contesei Bathory n-au fost motivate de nevoia de putere. A ucis doar din plăcere şi fără regrete. Se crede că a torturat și ucis sute de fete din dorinţa de a-şi satisface curiozităţi sexuale.

Îngropa cadavrele sub podea

Avea chiar şi o cameră de tortură în castelul ei. A comis cruzimi inimaginabile asupra tinerelor ei victime pe care, adesea, le incendia după. Nimeni nu a intrevenit până când contesa a început să ucidă nu doar fete sărace, ci şi tinere care aveau legături regale, dar care rămăseseră fără bani. Familiile lor au început să se plângă contelui Georgius Thurzo, palatin al redatului Ungariei, care a vizitat castelul lui Bathory. A descoperit scene îngrozitoare şi o mulţime de cadavre ale tinerelor care fuseseră omorâte de contesă. Ulterior, contele Thurzo a dezgropat nu mai puţin de 50 de cadavre în podeaua subsolului castelului. Cu toate acestea, nu a fost niciodată judecată sau pedepsită.

Procesul

Complicii contesei au fost aduși în fața instanței de judecată. Procesul a început pe 2 ianuarie 1611 la Bicse, prezidat de Judecătorul Regal al Curții Supreme, Theodosious Syrmiensis de Szulo și alți 20 de judecători asociați. Elisabeta nu s-a prezentat la proces. În timpul judecății, zeci de martori și supraviețuitori au depus mărturie împotriva ei. Pe lângă mărturii, Curtea a examinat cadavrele care au fost găsite ca probe. 80 de inculpați au fost găsiți vinovați și acuzați de crimă. Trei dintre inculpați - Semtész, Jó și Ficko - au fost condamnați la moarte. Sentințele au fost efectuate imediat iar înainte de arderea pe rug, lui Semtész și Jó le-au fost smulse degetele cu clești fierbinți, în timp ce Ficko, care era considerat mai puțin vinovat, a fost decapitat iar trupul său a fost ars alături de cei doi. În urma judecății, o spânzurătoare roșie a fost ridicată în apropierea castelului pentru a arăta publicului că justiția și-a făcut datoria.

A fost zidită şi a murit de foame

Elisabeta nu a fost supusă niciodată unui proces, însă familia ei a închis-o pe viață în castelul Čachtice. Aceasta a fost zidită într-un turn îngust fără ferestre, doar cu câteva găuri care îi asigurau mâncarea și aerul necesar pentru a o ține în viață. Contesa a fost întemnițată timp de 4 ani, până la moartea sa. Potrivit Wikipedia, La 24 august 1614, Elisabeta a fost găsită moartă de către un paznic. De vreme ce în camera sa au fost găsite platouri cu mâncare care fuseseră neatinse, data exactă a morții sale nu a putut fi pronunțată. A fost înmormântată în cimitirul bisericii Csejte, dar din cauza vacarumului sătenilor care strigau tigroaica din Csejte, aceasta a fost mutată în cimitirul de lângă locul ei de naștere din Ecsed, în cripta familiei Báthory.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel