Povestea lui Edward Mordrake, omul cu două fețe
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
sursa foto: Wiki Commons
sursa foto: Wiki Commons
N-ai fi crezut că s-ar putea naşte vreodată un om cu o asemenea malformaţie! A existat cu adevărat sau nu?

În 1895, ziarul american The Boston Post a publicat un articol intitulat „Minunile științei moderne”, care a făcut furori în epocă. Textul le prezenta cititorilor uimiți rapoarte ale Societății Științifice Regale, care documentau existența unor „monștri” despre care, până atunci, se crezuse că sunt roade ale imaginației. „Ciudații” catalogați de oamenii de știință britanici includeau o sirenă, un „crab uman” și pe nefericitul Edward Mordrake, care avea să devină, în scurt timp, o legendă urbană.

Povestea a pornit de la un articol din ziarul The Boston Post. Ea s-a răspândit fără ca cineva să o verifice. După cum relata The Boston Post, Edward Mordrake (sau „Mordake”, cum a fost numit inițial) era un nobil englez tânăr, inteligent și arătos, care avea parte de tot ceea ce putea cere de la viață. Însă, odată cu aceste binecuvântări, a venit și un blestem groaznic. Pe lângă fața sa normală și atrăgătoare, Mordrake suferea de o desfigurare groaznică.

La ceafă mai avea încă o față. Legenda spune că această față inspira o imagine malefică. Potrivit relatărilor, Edward Mordrake avea mereu de suferit din cauza „feței gemene diavolești”. Aceasta îl ținea treaz toată noaptea, șoptindu-i „lucruri despre care se vorbește numai în iad”. În cele din urmă, tânărul lord a înnebunit și s-a sinucis la doar 23 de ani. În biletul de adio, el cerea ca fața malefică să fie distrusă după moartea sa, „ca să nu-și continue șoaptele blestemate atunci când voi fi în mormânt”, potrivit Wikipedia.

Povestea morbidă i-a fascinat pe cititori și s-a propagat ca fiind o poveste adevărată, în ciuda faptului că autorul articolului de ziar era un cunoscut autor de ficțiune. De fapt, povestea nobilului blestemat a fost atât de crezută, încât boala sa a fost inclusă într-o enciclopedie medicală din 1896. Enciclopedia era scrisă de doi medici respectați. Aceștia au preluat povestea din ziar, fără alte comentarii. Asta a contribuit la sporirea credibilității poveștii lui Mordrake. Povestea lui Mordrake a revenit în atenția publicului recent, mulțumită – în parte – serialului de televiziune „American Horror Story”. Însă, în varianta romanțată, Mordrake este împins la crimă în loc să își ia viața.

Boala oamenilor cu două fețe

Desigur, chiar și cele mai fantastice povești au un sâmbure de adevăr. Boala cunoscută drept „duplicare cranio-facială”, care poate determina duplicarea trăsăturilor faciale ale unui embrion. Boala este extrem de rară și de obicei mortală, deși există cazuri recente documentate ale unor copii care au supraviețuit pentru scurt timp cu această boală.

Lali Singh s-a născut cu această boală în 2008, potrivit NBC News. În loc să creadă că fata fusese blestemată, asemenea lui Edward Mordrake, localnicii din sat credeau că este o reîncarnare a zeiței hinduse Durga, care este în mod tradițional înfățișată ca având mai multe membre. După ce Lali a murit, la vârsta de doar câteva luni, sătenii au ridicat un templu în cinstea ei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel