Povestea din spatele filmului „Owning Mahowny” este reală
Data publicării:
Autor: Editor Team
WhatsApp
Lansat în anul 2003, „Owing Mahowny” este unul dintre cele mai apreciate filme care ating subiectul gamblingului. Pentru evoluția personajului principal, Dan Mahowny, interpretat de Philip Seymour Hoffman, se potrivește zicala „apele liniștite sunt adânci”.

Mahowny este un angajat model al Canadian Imperial Bank of Commerce. Colegii consideră că este un obsedat de muncă, clienții îl laudă pentru promptitudinea sa, prietenii cred că este prea liniștit, dar amuzant, iar iubita știe că se poate baza pe el. În spatele acestei imagini pe care mulți și-ar dori-o, există o viață paralelă: simpaticul Dan a furat peste 10 milioane de dolari din conturile băncii într-un an și jumătate, pentru a-și plăti datoriile făcute la jocurile de noroc.

Filmul se bazează pe o poveste reală, reconstituind una dintre cele mai mari fraude din istoria sistemului bancar canadian. Ceea ce se întâmplă în peliculă este, însă, mai interesant decât povestea în sine, pentru că regizorul Richard Kwietniowski reușește să înțeleagă cum funcționează creierul persoanelor dependente de jocuri de noroc și pune în scenă, folosindu-se de procedee ale artei cinematografice, drama celor prinși în „vâltoare”.

Interesant este faptul că, în viața reală, angajatul băncii se numea Brian Patrick Molony, dar pentru film a fost ales numele Mahowny pentru că în perioada filmărilor exista o personalitate canadiană cu numele Molony, iar producătorii peliculei nu au vrut să se facă vreo legătură ce ar fi lezat imaginea persoanei publice.

A pierdut 800.000 de dolari dintr-un singur pariu

2. -imagine fara descriere- (dcnews_2_5-1-_31928600.jpg)

Patrick Molony a pus primul pariu la vârsta de 12 ani. A mizat 2 dolari la curse de cai și a câștigat. Pe măsură ce a înaintat în vârstă, pasiunea pentru gambling s-a dezvoltat. În biografia sa nu se precizează dacă a avut pasiunea să descopere jocuri sloturi noi. Într-o după-amiază din anul 1982, Molony juca bridge acasă cu prietenii, în timp ce la televizor era un meci de baschet din campionatul colegiilor. Echipele erau separate de un singur punct, când vedeta formației aflate în dezavantaj a ratat două aruncări libere, la ultima fază a întâlnirii. Bărbatul s-a albit la față. Unul dintre prieteni a observat și a încercat să îl scoată din acea stare: „Hei, ce ai pățit? Este doar un joc, nu e cazul să pui la inimă, Brian!”. Însă pentru Molony nu era doar un joc. Tocmai pierduse 800.000 de dolari la pariuri.

Ca și persoana din povestea reală, personajul din film, Dan Mahowny, știa la ce poate duce acest viciu, dar pur și simplu nu se putea opri. Făcea excursii săptămânale în Atlantic City, acolo unde era tratat regește de proprietarii cazinourilor, datorită sumelor mari pe care le juca.

Iubita lui Mahowny începuse să își pună întrebări, dar nu putea bănui dimensiunea reală a problemelor bărbatului. Totul s-a terminat atunci când poliția din Toronto a început să investigheze activitatea unui agent de pariuri și a ajuns la el. 

Impactul acestui film a fost cu adevărat deosebit, în sensul că mulți dintre cei care nu aveau curaj să vorbească despre dependența de jocuri de noroc au luat decizia de a cere ajutor. Pe lângă valoarea simbolică a filmului, se poate vorbi și despre o valoare concretă, cuantificată în bani: cu o investiție de un milion de dolari, au fost obținute încasări de 10 milioane...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel