Data publicării:

Povestea cartierului românesc din Odesa. O casă atrage sute de turiști / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Unul dintre cele mai vechi cartiere ale orașului Odesa este Moldoveanca. Povestea sa amintește de moștenirea românească a frumosului oraș de la malul mării.

Dua Pintu, un youtuber și TikToker ce călătorește prin toată lumea și postează videoclipuri cu cele mai frumoase obiective turistice a ajuns de curând și în Ucraina. Chiar dacă țara se află în război, dincoace de linia frontului oamenii încearcă să-și vadă de viață într-un mod cât mai normal, care să nu le amintească de ororile ce se petrec în est.

Într-unul dintre videoclipurile sale din Odesa, Dua Pintu a relatat și povestea cartierului Moldoveanca, unul dintre cele mai vechi ale orașului.

„Când vă uitați la aceste clădiri din Odesa, ați putea crede că acest loc e foarte vechi. Acest oraș are aproximativ 200 de ani și toate aceste clădiri în stil francez au fost construite în ultimii 200 de ani“, spune românul în timp ce se plimbă prin centrul Odesei.

Vechiul sat românesc pe fundamentele căruia s-a construit Odesa

„Înainte de dezvoltarea acestui oraș, aici exista un sat care se numea Moldoveanca și care era plin de moldoveni. Pe măsură ce orașul s-a dezvoltat, Moldoveanca a devenit un cartier al acestui oraș.

După cel de-al doilea Război Mondial, Moldoveanca era unul dintre cele mai periculoase cartiere din Odesa, fiind plin de imigranți. Era locul unde nu intra nimeni“, mai spune Dua Pintu.

Moldaveanca a fost o veche localitate moldovenească pe malul Mării Negre care acum este un cartier din Odesa. Acest cartier este unul dintre cele mai vechi din oraș. Istoria spune că mica așezare Moldaveanca a apărut aproape imediat după înființarea Odesei. Din 1802, mai multe străzi din acea regiune îi aparținea familiei Kartamîșev, care a venit la Odesa din Harkiv. Odesiții care locuiau în Moldaveanca lucrau în port, erau angajați în extragerea calcarului, scrie diez.md.

O caracteristică distinctivă a caselor construite în zona Moldaveanca este că acestea au fost construite în grabă din materiale reziduale. Majoritatea locuitorilor moldoveni erau săraci și nu își permiteau locuințe din materiale de calitate.

Cartierul Moldaveanca își datorează faima lui Isaac Babel, care a descris casele pitorești din regiunea Moldaveanca în „Poveștile sale din Odesa”.

De asemenea, este interesant faptul că filmul Ликвидация (n.r. Lichidarea) a fost filmat în Moldaveanca, și anume în curtea din strada Kolontaevskaia. Casa în care a trăit eroul filmului, Goțman, atrage sute de turiști.

Personalități de seamă din Moldoveanca sunt Nicolae Florea, astronom sovietic, de origine românească după tată și Mihail Podureț, fizician sovietic.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel