Data actualizării:
Data publicării:

Pot câinii să râdă și să zâmbească? Află tot ce trebuie să știi

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @wirestock
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @wirestock
Adesea, ne minunăm de cât de umani pot părea câinii noștri. Ei par să reflecte comportamentul nostru și să aibă aceleași expresii faciale și emoții pe care le simțim, fie că este vorba de bucurie sau tristețe.

Câinii par, de asemenea, să se distreze și să se bucure că își petrec timpul cu noi. Prin urmare, are sens că mulți proprietari de câini se întreabă dacă patrupezii pot râde sau zâmbi. Află răspunsul în continuare!

Câinii pot râde?

Există multe dezbateri între etologi cu privire la acest aspect, dar majoritatea sunt de acord că nu, câinii nu pot râde. Cel puțin nu în sensul în care o fac oamenii.

Cu toate acestea, câinii pot emite un sunet care este similar cu un râs, pe care îl fac în general în timpul jocului. Este cauzat de o respirație șuierătoare expirată cu forță. Se consideră a fi un fel de respirație de joc în loc de un râs al câinelui, iar patrupezii îl folosesc pentru a invita oamenii și alți câini la joacă. Mai multe specii de animale au fost observate în timp ce fac această respirație în timpul jocului, inclusiv primatele. Respirația de joc a câinilor se combină cu limbajul corpului care te invită la joacă, cum ar fi entuziasmul, o lăbuță întinsă spre tine sau sărituri jucăușe în direcția ta cu o atitudine relaxată.

Etologul Patricia Simonet de la Colegiul Sierra Nevada a înregistrat sunetul respirației câinilor și a descoperit că avea o gamă mai largă de frecvențe decât respirația tipică a câinilor. A concluzionat că acest lucru ar putea fi considerat un fel de râs al câinilor.

Simonet a redat apoi înregistrările cu râsul câinelui către pui și a constatat că aceștia deveneau foarte activi la auzul zgomotelor. Înregistrările păreau, de asemenea, să calmeze câinii din adăposturile pentru animale.

2. Sursa foto... (happy-golden-retriever-caine_93363600.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @standret

Câinii pot zâmbi?

Internetul este plin de poze cu câini care par să zâmbească, dar se pare că, la fel ca și în cazul râsului, câinii nu pot zâmbi în același mod ca oamenii. Cu toate acestea, câinii pot face ca fețele lor să pară că zâmbesc.

Acest lucru se întâmplă atunci când își deschid gura și își retrag buzele, permițând limbii să treacă peste dinții lor. Acest "zâmbet de câine" apare în mod obișnuit în situații în care sunt relaxați și par fericiți, motiv pentru care proprietarii de câini cred că este un zâmbet.

Aceste "zâmbete de câine" apar adesea și ca răspuns la un zâmbet uman. Câinii pot părea că zâmbesc pentru că le zâmbim noi.

3. Sursa foto... (golden-retriever-caine_20357100.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @standret

Cum poți ști dacă patrupedul tău este fericit?

Dacă patrupezii nu pot râde sau zâmbi așa cum fac oamenii, cum își arată fericirea? Mulți oameni cred că ei dau din coadă pentru a arăta fericirea, dar acest lucru nu este neapărat adevărat. Câinii folosesc coada pentru o gamă de comunicări, iar mesajul depinde de poziția cozii.

O poziție neutră, în care coada este ținută în mod natural, înseamnă că patrupedul este relaxat. Atunci când câinii își coboară cozile într-o poziție mai joasă, este un semn de supunere și anxietate, iar atunci când își ridică cozile în aer, este un gest agresiv sau dominant. 

Decât să te concentrezi pe zâmbetul sau pe râsul câinelui tău, are mai mult sens să te uiți la limbajul corpului și acțiunile câinelui pentru a vedea dacă este fericit. Poți observa întregul corp pentru semne precum o coadă care se mișcă dintr-o parte în alta, o gură deschisă și o poziție relaxată, potrivit Purina.co.uk

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel