Urmărește emisiunea live
Data actualizării:
Data publicării:

Postul intermitent. Ce este și ce beneficii are, pe lângă arderea kilogramelor

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Postul negru ar fi mai eficient decât dietele obișnuite / Foto: Pixabay, de Czech
Postul negru ar fi mai eficient decât dietele obișnuite / Foto: Pixabay, de Czech

Află în articol mai multe despre postul intermitent.

Alegeri prezidentiale 2024

Postul intermitent este o strategie de slăbire din ce în ce mai populară. Dincolo de pierderea în greutate însă, dieta are beneficii promițătoare care pot reduce riscul de a dezvolta unele boli cronice, scrie Medical News Today

Postul intermitent este un termen folosit pentru a descrie o varietate de modele de alimentație care au perioade alternante de post - abstinența de la alimente și alimentație normală. Perioada de post poate dura de la 12 ore pe zi până la câteva zile consecutive, cu un model consistent, recurent pe parcursul unei săptămâni. Principalele tipuri de post intermitent sunt:

1. Post modificat sau dieta 5:2 - acest protocol implică post timp de 2 zile neconsecutive pe săptămână și mâncarea normală timp de 5 zile

2. Post cu zile alternative — zilele de post sunt alternate cu zile în care alimentele și băuturile sunt consumate în mod normal, fără restricții.

3. Alimentație limitată în timp — un tip de post intermitent care limitează "fereastra de mâncare" la 4-12 ore, inducând o perioadă zilnică de post de 12-20 de ore. Persoanele mănâncă până la sațietate în timpul ferestrelor lor de mâncare fără restricții calorice.

Dintre acestea, alimentația limitată în timp este cea mai populară. Modelul 16:8 - a mânca în timpul unei ferestre de 8 ore și  post  de 16 ore în fiecare zi - poate fi cel mai recomandat model de alimentație cu restricții de timp.

Ritmul circadian


O mare parte din cercetările privind postul intermitent și alimentația limitată de timp iau în considerare impactul postului asupra ritmului circadian natural al corpului. Ritmul circadian, numit și ceasul circadian, reprezintă ciclul de 24 de ore al metabolismului, inclusiv controlul ciclului somn-veghe, tensiunea arterială, reglarea dispoziției și echilibrul hormonal.

Un număr tot mai mare de cercetări sugerează că mâncatul pentru perioade lungi în timpul zilei, variind de la 12 la 15 ore, poate perturba ritmul circadian și poate crește riscul de boli cronice, inclusiv boli de inimă, cancer și diabet de tip 2. Astfel, un obiectiv major al postului, în special al alimentației cu restricții de timp, este reducerea timpului petrecut mâncând în timpul zilei prin extinderea perioadei de post peste noapte.

Beneficii


Multe dintre beneficiile postului intermitent sunt atribuite perioadelor zilnice de post de nu mai puțin de 12 ore, deși unele cercetări sugerează că poate fi necesar un minim de 16 ore de post.

În general, în timpul 12-36 de ore de post neîntrerupt, rezervele de glicogen din ficat se epuizează, procesele metabolice generale sunt modificate și se observă efecte pozitive asupra sănătății. Iată câteva dintre beneficiile susținute de știință ale postului intermitent:

1.  Postul intermitent are potențialul de a reduce colesterolul total, trigliceridele, colesterolul LDL sau colesterolul „rău” și de a crește colesterolul HDL sau colesterolul „bun”. Nivelurile crescute de colesterol total, colesterol LDL și trigliceride sunt factori de risc pentru boli de inimă.

2. Postul intermitent poate îmbunătăți controlul zahărului din sânge prin reducerea rezistenței la insulină și creșterea sensibilității la insulină. Acest lucru are ca rezultat un nivel mai scăzut de zahăr din sânge și de hemoglobină glicata - HbA1c -. De fapt, cercetările experimentale la bărbații adulți cu diabet zaharat de tip 2 au arătat potențialul postului intermitent ca abordare terapeutică care poate reduce nevoia de terapie cu insulină.

3. Modificările în greutate este printre cele mai studiate efecte ale postului intermitent. Mai multe studii au arătat că scăderea în greutate între 3-7% din greutatea corporală într-o medie de 8 săptămâni a fost realizabilă prin postul intermitent. Cercetările au remarcat, de asemenea, că această metodă ar putea duce la pierderea grăsimilor.

4. O recenzie din 2015 a 2.650 de femei adulte a indicat că reducerea aportului de calorii seara și postul pentru perioade mai lungi de timp pot reduce inflamația, riscul de cancer de sân și alte afecțiuni inflamatorii. Cercetări observaționale au sugerat că reducerea consumului de mâncare târziu în timpul nopții poate reduce semnificativ riscul de boli de inimă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel