Postul Crăciunului 2019. Când începe. Dezlegare la pește pe zile
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, sărbătoare pe 27 ianuarie
Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, sărbătoare pe 27 ianuarie
Postul Crăciunului, în 2019, începe la jumătatea lunii noiembrie.  

Postul Crăciunului în 2019, potrivit calendarului ortodox, începe la jumătatea lunii noiembrie, mai exact pe 15 noiembrie, și se va termina pe 24 decembrie. În această perioadă nu se fac nunți sau botezuri.

Când se mănâncă pește

Prima zi de dezlegare la peşte este 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică. Urmează 30 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Andrei, 6 decembrie de sărbătoarea Sfântului Nicolae, 13 decembrie de sărbătoarea Sfântului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei. Ultima zi în care se mănâncă peşte în postul Crăciunului este 18 decembrie.

Rugăciune de rostit în postul Crăciunului

„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului şi a celor ce sunt pe mare, departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta Veche şi Nouă aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm şi Ţie ne rugăm: întăreşte-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguinţă, spre mărirea numelui Tău celui sfânt şi spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor şi spre biruinţa asupra păcatului; că împreună cu Tine răstignindu-ne şi îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte şi să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta în toate zilele vieţii noastre. Că Ţie se cuvine a ne milui şi a ne mântui pe noi, Hristoase Dumnezeule şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte, şi Preasfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!".
 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel