#postBrexit. Parisul, pregătit să riposteze împotriva Londrei din cauza licențelor de pescuit
Franţa va lua măsuri de 'replică' sau chiar de 'retorsiune' dacă în termen de o săptămână Marea Britanie nu acordă mai multe licenţe pescarilor francezi, a declarat miercuri seara secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clement Beaune, citat de AFP.
'Peste aproximativ o săptămână, vom anunţa măsuri de răspuns, de replică, de retorsiune dacă este cazul, naţionale sau europene, dacă nu avem semnale britanice concrete cu privire la problema licenţelor', a indicat Clement Beaune în Senatul Franţei miercuri seară.
Parisul ameninţă în special să reducă livrările de energie electrică către Jersey şi să ia măsuri în sectorul serviciilor financiare sau al cercetării. 'Am fost foarte răbdători, prea răbdători (..) Britanicii nu vor să acorde un anumit număr de licenţe nu pentru că le lipsesc informaţii, ci pentru că au făcut această alegere politică', a insistat secretarul de stat.
Acordul post-Brexit, încheiat in extremis la sfârşitul anului trecut între Londra şi Bruxelles, prevede că pescarii europeni pot continua să lucreze în anumite ape britanice cu condiţia obţinerii unei licenţe, acordată dacă pot dovedi că au pescuit acolo înainte. Dar francezii şi britanicii se dispută cu privire la natura şi amploarea documentelor justificative care trebuie furnizate.
Vezi și: Îngrijorări în Franța pe fondul ascensiunii extremei drepte. Zemmour și Le Pen capitalizează o treime din electorat
În zonele de pescuit încă disputate (zona de 6-12 mile a coastelor britanice şi a insulelor din Canalul Mânecii), Londra şi Jersey au acordat astfel un total de puţin peste 200 de licenţe definitive, în timp ce Parisul reclamă încă 244. 'Nu este o problemă franceză (...) Este o problemă europeană', a insistat Clément Beaune, amintind că Belgia şi Irlanda sunt, de asemenea, preocupate.
'Ne mobilizăm partenerii europeni', a adăugat el. Luni, 11 ţări, inclusiv Franţa care a cerut un front european împotriva Londrei după deciziile britanice privind licenţele de pescuit, au semnat o declaraţie comună prin care critică răspunsurile Regatului Unit la acest dosar. Pe lângă Franţa, Germania, Belgia, Cipru, Spania, Grecia, Irlanda, Italia, Olanda, Portugalia şi Suedia au semnat această declaraţie, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News